Binnenland
NOSNTR

Extra beveiliging rond jaarwisseling in Rotterdam: 'Zodat bemanning heel aankomt op de plek'

  1. Nieuwschevron right
  2. Extra beveiliging rond jaarwisseling in Rotterdam: 'Zodat bemanning heel aankomt op de plek'

In Rotterdam zet de veiligheidsregio ondanks het vuurwerkverbod zo'n 550 hulpdienstmedewerkers en vrijwilligers in met oud en nieuw. Dat zijn er meer dan voorgaande jaren. In NOS Nieuws en Co een reportage van verslaggever Harro Brouwer. Hij sprak met Maurice Lenferink van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

De brandweer in de regio Rotterdam-Rijnmond heeft een brandweerwagen bepantserd ter voorbereiding op de jaarwisseling. Het voertuig wordt achter de hand gehouden voor het geval er ernstige ongeregeldheden uitbreken.

"Dit voelt niet goed, want we zijn het niet gewend. Dus we hopen dat het rustig blijft", aldus Lenferink.

Rellen

"We hebben ook extra slangen, als er heel groot brand uitbreekt kunnen we extra materieel aanvoeren. Er staan ook reservevoertuigen klaar. En deze hebben we dus uitgerust met traliewerk voor de ramen, om ervoor te zorgen dat de bemanning heel aankomt op de plek", zei Lenferink.

"We hebben een paar weken terug de rellen in Rotterdam gehad waarbij we een tankautospuit moesten achterlaten. De bemanning daarvan moest vluchten, omdat ze bekogeld werden. We vinden dat men in Nederland toen echt een grens over is gegaan. Brandweermensen breng je geen onveiligheid, maar juist veiligheid. Die komen je helpen."

'Rijdende bom'

"Het was voor het eerst dat we zoiets meemaakten en willen we nooit meer. Daarom hebben we voor de jaarwisseling een tankautospuit voorzien van traliewerk. Als er een steen tegen gegooid wordt, dan blijft de ruit in ieder geval heel en kunnen we op de plek komen waar we verwacht worden", aldus Lenferink.

"Maar ook, als iemand een baksteen zou gooien door de ruit van de bestuurder en die zou onwel raken, dan is dit een rijdende bom. Hier zit 1500 liter water in. Als dit ding onbestuurbaar wordt en het rijdt een menigte in, dan is de ellende niet te overzien."

Net als vorig jaar geldt er tijdens de komende jaarwisseling een vuurwerkverbod. Daarmee wil het demissionaire kabinet voorkomen dat veel vuurwerkslachtoffers naar het ziekenhuis moeten.

n&co rotterdam

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie