Binnenland

Jan Smeekens als eerste Nederlander wereldkampioen op de 500 meter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Smeekens als eerste Nederlander wereldkampioen op de 500 meter

Jan Smeekens heeft voor het eerst in zijn schaatscarrière de wereldtitel op de 500 meter veroverd. Hij noteerde bij de WK afstanden in Zuid-Korea zijn snelste tijd van het seizoen: 34,58.

De zilveren medaille was voor de Duitser Nico Ihle die een tijd van 34,66 neerzette op het olympische ijs in Gangneung. Ruslan Murasjov uit Rusland pakte met 34,76 het brons.

In 2014 dacht Smeekens dat hij olympisch kampioen was geworden op de 500 meter, maar met een verschil van 0,012 seconde ging het goud toen toch naar Michel Mulder. Smeekens, die brons pakte op de WK's in 2011 en 2013, stond na de Spelen van 2014 nog maar zelden op het podium bij internationale wedstrijden.

Jan Smeekens rijdt zijn snelste tijd op laagland-niveau

Valpartij Ntab

Dai Dai Ntab leek op weg naar een uitstekende tijd, maar hij ging in de laatste bocht hard onderuit. Hij werd daardoor laatste. Ronald Mulder kwam op de olympische baan in Gangneung na 34,85 over de streep, dat was uiteindelijk de vijfde tijd.

Titelverdediger Pavel Koelizjnikov was er niet bij. De Rus is herstellende van een liesblessure en kampt met mentale problemen na de meldoniumaffaire.

Slechts één 500 meter

Voor het eerst in de geschiedenis van de WK afstanden wordt de 500 meter niet beslist over twee races, maar over één omloop. Dat is zo, omdat ook volgend jaar bij de Olympische Spelen de kortste afstand maar één keer wordt verreden.

Jan Smeekens is de eerste Nederlandse wereldkampioen op de 500 meter

Ster advertentie
Ster advertentie