Binnenland
EO

'De overheid moet stoppen met het delen van persoonsgegevens met kerken'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De overheid moet stoppen met het delen van persoonsgegevens met kerken'

De overheid moet niet zomaar persoonsgegevens van kerkleden doorsturen aan kerken, als ze bijvoorbeeld verhuizen of gaan trouwen. Dat staat in een advies van de Autoriteit Persoonsgegevens aan het kabinet. "De vervlechting tussen overheid en kerk mag wel wat minder", zegt Evelyn Austin, directeur van privacy-organisatie Bits of Freedom.

Kerken krijgen automatisch een seintje van de overheid als mensen verhuizen of overlijden en dat moet stoppen, zegt Austin. "Het zijn gegevens die burgers delen met de overheid, dat is vaak verplicht, omdat de overheid allerlei zorgtaken heeft. En de kerk heeft die niet. Dus de overheid moet die gegevens lekker bij zichzelf houden."

Toch ligt het iets genuanceerder, zegt Arthur Miedema namens het CIO, het samenwerkingsverband van tientallen kerken en joodse organisaties. De overheid verschaft de gegevens namelijk niet rechtstreeks. "Er zit een stichting tussen. En door die stichting zijn er heel veel privacysituaties al gewaarborgd. En heel veel dingen worden ook niet gedeeld. Bijvoorbeeld of iemand gehuwd is, of man of vrouw is."

Kwetsbaren raken uit beeld

Volgens Miedema levert het niet meer delen van deze gegevens problemen op. "De meest kwetsbaren kunnen uit beeld raken. Mensen die oud zijn, in een verzorgingshuis terecht komen en daardoor uit beeld raken, omdat ze verhuizen, bijvoorbeeld." En juist voor hen is de kerk belangrijk, denkt Miedema. Daarbij draaien kerken veelal op vrijwilligers. Extra administratieve belasting zou kerken beperken om andere maatschappelijk relevante taken te doen.

Maar als de rol van de kerk in iemands leven belangrijk genoeg is, dan lukt het mensen zelf wel om een verhuisbericht door te geven, zegt Austin. "Voor een enkeling is dat niet het geval. Maar dan is deze maatregel, dat het altijd automatisch gaat, geen proportionele oplossing." Volgens Miedema gaat het om veel meer dan een enkeling.

Vervlechting overheid en kerk

Daarnaast ziet de voorzitter van Bits of Freedom de rol van de kerk veranderen. "Ik denk dat de kerk nog een belangrijke rol speelt in de levens van sommige individuen, maar of de vervlechting van kerk en overheid nog gepast is, dat betwijfel ik. En die vervlechting mag wel wat minder."

Moet de overheid stoppen met doorgeven persoonsgegevens aan kerken?

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie