Binnenland
AVROTROS

Kan ik naar een vakantiehuis in Frankrijk? Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan ik naar een vakantiehuis in Frankrijk? Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

Het coronaspreekuur: van maandag tot en met donderdag staat de Stax&Toine- huisarts voor je klaar. Heeft u ook een vraag? Laat een bericht via de NPO Radio 1-app en misschien horen we u dan terug in de uitzending. Vandaag vier vragen aan huisarts Roy Beijaert.

Hond en corona

Een vraag van luisteraar Frits: als ik aan de wandel ben, willen veel mensen mijn hond aaien. Kan mijn hond corona doorgeven? "Er zijn gevallen bekend waarbij het coronavirus van mens op dier is over gegaan. Denk aan een tijger, aan nertsen of aan katten. Ook een hond kan corona krijgen, maar daar zijn echt amper gevallen van bekend, aanzienlijk minder gevallen dan bij katten bijvoorbeeld.

Wat natuurlijk wel kan is dat het virus op de huid zit. Dan is de kans op overdracht te vergelijken met overdracht via een winkelmandje of een kiwi: de kans is heel klein, maar niet uitgesloten."

Eenzaamheid

Een vraag van luisteraar Tahar: hoe gaat het met al die mensen die iemand moeten missen door corona? Hoeveel gezinnen zijn getroffen door een verlies van een geliefde?

"Het aantal mensen is vanuit positie moeilijk te zeggen, maar ik merk wel in mijn praktijk dat eenzaamheid, verlies en angst een grote rol speelt. En denk ook aan gezinsleden die op elkaars huid zitten die dat niet gewend zijn. Zeker in de eerste weken van de uitbraak in Nederland werd veel vaker dan normaal gevraagd naar kalmeringsmiddelen. In mijn praktijk hebben we gelukkig een hele goede psycholoog die veel mensen bijstaat."

Acht weken klachten

Een vraag van luisteraar Harm: zijn moeder heeft al acht weken klachten (hoesten, koorts, longontsteking). De klachten houden aan en de huisarts gaat ervan uit dat ze wel degelijk corona heeft gehad. Waarom hoor je steeds over 'testen, testen, testen' en wordt er toch nog maar zo weinig getest. Harms moeder is in de afgelopen weken ook nog eens verhuisd naar een aanleunwoning.

"Zeker omdat uw moeder naar een aanleunwoning is verhuisd zou testen niet overdreven zijn. Ik zou toch aandringen op een bloedtest. Ik verbaas mij inderdaad, net als u, soms over hoe weinig er nog getest wordt. Daar wordt aan gewerkt, maar zelfs verplegend en verzorgend personeel wordt nog niet allemaal getest."

Met kinderen en kleinkinderen naar Zuid-Frankrijk

Een vraag van luisteraar Hanny: wij hebben een privé-huis besproken in Zuid-Frankrijk met twee dochters en hun gezinnen. In totaal tien personen. Ik en mijn partner zijn 71 en 75 jaar oud. Is het verantwoord dat we (risicogroep) meegaan?'

Het antwoord van dokter Roy: "De verleiding is groot en het is ook begrijpelijk dat je het wilt laten doorgaan als je je fit voelt. Toch is dit niet de bedoeling. Je zult met tien mensen in één huis onvermijdelijk dicht op elkaar zitten. Er hoeft maar iemand besmet te zijn met corona en grote kans dat de rest ook ziek wordt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie