Binnenland
NOS

Betere asielopvang in Nederland, anders stapt Vluchtelingenwerk naar de rechter: 'Er zijn oplossingen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Betere asielopvang in Nederland, anders stapt Vluchtelingenwerk naar de rechter: 'Er zijn oplossingen'

Nederland moet vóór 1 augustus een fatsoenlijke opvangplek hebben voor alle asielzoekers, anders stapt Vluchtelingenwerk Nederland naar de rechter. Voorzitter van de hulporganisatie Frank Candel gaf een toelichting in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Vluchtelingenwerk stelt dat Nederland onder meer het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) overtreedt doordat er onvoldoende opvangplekken zijn en asielzoekers daardoor een gebrek hebben aan privacy, fatsoenlijke overnachtingsmogelijkheden en schoon sanitair.

De crisis in de asielopvang is geen gevolg van onvoorziene omstandigheden, maar vooral van bestuurlijk onvermogen, zegt Vluchtelingenwerk. "Deze crisis heeft iedereen kunnen zien aankomen, er is jarenlang voor gewaarschuwd. Dit kan echt niet", zegt Candel.

'Genoeg lege gebouwen'

Voor 1 augustus moet er daarom voor iedere asielzoeker voldaan worden aan minimumeisen voor opvang, zoals één slaapkamer per gezin, een bed met matras, kussen en schone lakens, drie keer per dag een maaltijd en bescherming tegen hitte, kou, regen en geluidsoverlast. Is dat niet het geval, dan spant Vluchtelingenwerk een kort geding aan tegen zowel de Staat als het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

"Er zijn oplossingen", stelt Candel. "We zouden een noodwet kunnen maken zoals we ook met Oekraïense vluchtelingen hebben gedaan. Er staan in het land meer dan genoeg gebouwen leeg, maar die bieden we niet aan"

'Het is deprimerend'

De problemen rond de asielopvang zijn het zichtbaarst in Ter Apel. Daar moeten alle asielzoekers zich melden, om vervolgens in andere azc's de behandeling van hun asielaanvraag af te wachten. Die andere centra zitten echter vol, onder meer doordat mensen die al een verblijfsvergunning hebben gekregen maar mondjesmaat doorstromen naar gewone huisvesting. Recent spraken gemeenten en Rijk af om 7500 woningen te creëren voor die groep.

De laatste maanden moeten asielzoekers regelmatig de nacht doorbrengen op stoelen, en in enkele gevallen zelfs in tenten die door het Rode Kruis in Ter Apel zijn neergezet. Op verschillende plekken in het land zijn andere noodopvanglocaties ingericht, maar die blijken telkens onvoldoende om het probleem op te lossen. "Het is echt deprimerend", aldus Candel. "Ik spreek dagelijks mensen die letterlijk ziek worden van de omstandigheden."

r1jn asielopvang

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie