Binnenland

25.000 euro voor gouden tip over doodgeschoten wolf

foto: Fotograaf: Christoph Elbertfoto: Fotograaf: Christoph Elbert
  1. Nieuwschevron right
  2. 25.000 euro voor gouden tip over doodgeschoten wolf

In het oosten van Duitsland is afgelopen maand opnieuw een wolf doodgeschoten. Sinds 2009 zijn in heel Duitsland naar schatting 18 wolven illegaal gedood. Het gaat om een streng beschermde soort en toch worden de daders zelden aangehouden. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) in Duitsland looft nu voor het eerst een beloning van 25.000 euro uit voor de gouden tip die leidt tot aanhouding van de dader.

Vijf jaar cel?

De wolvin werd in juli aangetroffen in een bos bij Görlitz, in de oostelijke deelstaat Saksen. In Duitsland is de wolf sinds 1989 een streng beschermde diersoort. Dit houdt in dat het doden, verwonden of vangen van wolven verboden is. Op het doden van een wolf staat vijf jaar gevangenis of een hoge geldboete.

“Niet alleen wolven worden met enige regelmaat illegaal gedood, maar ook andere beschermde dieren zoals lynxen en talloze roofvogels zijn het slachtoffer”, zegt een woordvoerder van WWF Duitsland. “Duitsland heeft een stroperijprobleem en toch worden daders van dit soort vergrijpen bijna nooit gepakt en dat is onbegrijpelijk.”

Stroperij?

Volgens WWF Duitsland is een van de problemen dat het bij de lokale politie ontbreekt aan specifieke kennis over dit soort misdrijven. In andere landen, zoals de VS (Fish and Wildlife Service) en Oostenrijk (Bundeskriminalamt) worden gespecialiseerde eenheden op stroperij gezet.

WNF vindt verder dat er een landelijke database moet komen want in Duitsland ontbreekt betrouwbare data over het aantal illegaal gedode dieren. Volgens de laatste telling in Duitsland lopen er vooral in de oostelijke deelstaten en in het aan Noord-Nederland grenzende Nedersaksen zo’n 350 wolven rond.

Wolven in Nederland?

Nederland bereidt zich al langer voor op de terugkeer van de wolf. In het voorjaar van 2015 dook heel even een wolf uit Duitsland in Drenthe en Groningen op.

Bron: WNF

Ster advertentie
Ster advertentie