Binnenland
AVROTROS

'De neven van de Koning hebben veel meer stijl'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De neven van de Koning hebben veel meer stijl'

Hoeveel stijl heeft ons Nederlandse Koningshuis? Arno Kantelberg is hoofdredacteur van Esquire en één van de auteurs van de stijlrubriek van de Volkskrant. In de speciale uitzending op Koningsdag van EenVandaag analyseert hij het stijlgevoel van onze Oranjes.

Arno Kantelberg (Esquire) over het stijlgevoel van onze koning

Door de jaren heen is er volgens Kantelberg veel veranderd in het stijlgevoel van de leden van ons Koningshuis. In de tijd van Juliana was prins Bernhard stijlvoller dan veel van de prinsen nu. "Bernhard schijnt de held te zijn van alle kleinzoons. Hij was een heel on-Nederlandse man qua kleding." Dat historische stijlgevoel is niet overgebracht op onze huidige koning. "Hoewel hij er vandaag op Koningsdag heel goed uit ziet. Maar hij komt van ver, dat moet ik er wel bij zeggen", merkt Kantelberg op.

'Hij draagt nu pakken die passen'

De Esquire-hoofdredacteur vindt het opvallend dat de troonopvolger niet op álle fronten wordt voorbereid op de troon. "Waarom wordt hij niet klaargestoomd op het terrein van kleding? Dat heeft me altijd verbaasd."

Toch lijkt het alsof iemand er de laatste jaren de hand in gehad. "Hij draagt nu pakken die passen." Al kan het volgen Kantelberg Máxima niet geweest zijn, want het duurde tot na haar tijd voor de stijlverandering op gang kwam.

Van vader op zoon?

Arno Kantelberg blikt terug op het verloren gaan van sommige tradities. "Een vader leert zijn zoon al jaren niet meer over kleding." Zeker koning Willem-Alexander kreeg niet het goede voorbeeld. "Claus hield die malle speech, waarbij hij zich ontdeed van zijn stropdas, als symbool van het keurslijf. Maar die stropdas kon er niets aan doen dat Claus in het keurslijf werd gedrongen door Beatrix en alle anderen." De zoons van Pieter van Vollenhoven, de neven van Willem-Alexander doen het juist wel goed. "Zij zien er piekfijn uit. Vooral Pieter-Christiaan, met een ruitpak."

Graag zou Kantelberg zien dat de stropdas in ere wordt hersteld. "Het is bij de Koning alsof er een platvis op zijn buik hangt. Er zit geen liefde in zijn stropdas." De koning had deze Koningsdag wel voor het eerst een pochetje, in de zogenaamde 'one corner fold'. Hierbij is deze gevouwen met één hoek, als een soort huisje. Toch verloor hij ook daar van zijn neven. "Zij hadden een 'two corner fold', en moesten hem toch weer overtroeven."

Charles heeft wel stijl

Over het Britse Koningshuis, en met name prins Charles, is Kantelberg positief. Hij laat al zijn kleding op maat maken en dat werpt zijn vruchten af. Charles heeft niet een echt makkelijk lijf, maar een kleermaker verbloemt wat nodig is, en versterkt wat nodig is. "Charles weet zich heel goed te kleden. Hij heeft een traditioneel Engelse stijl."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Charles kleedt zichzelf trouwens niet aan, dat doen zijn butlers. "Zij strijken zelfs zijn schoenveters."

Máxima en de prinsesjes

En de toekomst, is Arno Kantelberg hoopvol over de stijl van de prinsesjes? "Ik heb niet veel verstand van dameskleding, maar wat wel opviel is dat ze de kleding van hun moeder dragen." Prinses Alexia droeg een wit bloesje op de nieuwe staatsiefoto’s, en Amalia droeg op Koningsdag een spijkerjasje van Máxima uit 2004.

Máxima wordt ten onrechte geroemd om het feit dat zij veel Nederlandse onderwerpers draagt, zegt de man achter Esquire, want dat is namelijk niet zo. "Ze draagt Jan Taminiau, en verder kom je ook niet." De koningin draagt vooral Belgische ontwerpers en Valentino. Volgens Kantelberg zou ze zich meer mogen inzetten. "Er zijn echt voldoende Nederlandse ontwerpers die voor haar kunnen ontwerpen."

Over EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie