Binnenland

Trump wil niet zeggen of hij de uitkomst van de verkiezingen respecteert

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump wil niet zeggen of hij de uitkomst van de verkiezingen respecteert

[NOS] Afgelopen nacht debatteerden Donald Trump en Hillary Clinton meer dan negentig minuten in Las Vegas over de meest uiteenlopende kwesties. Immigratie, het Hooggerechtshof, Irak, IS, de economie. Maar één korte zin bleef als een donderwolk boven het debat hangen.

Trump kon namelijk nog niet zeggen of hij de uitkomst van de verkiezingen van 8 november zal respecteren: "Daar zal ik tegen die tijd over beslissen." Tijdens het debat noemde Clinton de uitspraak meteen "verschrikkelijk". En dat terwijl Trump het voor zijn doen best goed deed. Hij was beheerst, liet Clinton uitpraten en gaf keurig ingestudeerde antwoorden.

Hij stond pal voor het recht om wapens te dragen. Hij zou conservatieve rechters benoemen in het Hooggerechtshof om de rechten van het ongeboren kind te beschermen. Trump maakte duidelijk dat iemand hard moest optreden tegen alle immigranten die de grens oversteken om drugs te dealen.

Recht op abortus

Het was duidelijk dat Trump geleerd had van de eerste twee debatten. Toen liet hij zich te veel uit de tent lokken door Clinton, die deed wat ze moest doen.

Ze verdedigde haar posities en nam de standpunten in die ze zo onderhand wel kan dromen. Over het recht van een vrouw op een abortus, over de noodzaak om het bezit van gevaarlijke wapens aan banden te leggen en over haar kijk op immigratie: streng voor criminelen, humaan voor gezinnen. Daarnaast sprak ze Trump rechtstreeks aan op zijn omgang met vrouwen.

'Doorgestoken kaart'

Het begon inhoudelijk en vriendelijk, maar zonder handje vooraf. Naarmate het debat vorderde kon je merken dat Trump zich zichtbaar stond in te houden. Op sommige momenten hield hij het niet meer. Maar zijn uitspraak: "I will look into that at the time", is nu al historisch. Donald Trump gelooft niet dat de verkiezingen op 8 november eerlijk gaan verlopen. Het is doorgestoken kaart, weet hij nu al. En de schuld van Clinton. Nog nooit heeft een Amerikaanse presidentskandidaat tijdens een officieel debat getwijfeld aan de legitimiteit van de verkiezingen.

Nadat Clinton deze opmerking had verwerkt, wees ze op het karakter van Trump en zijn gewoonte om het systeem de schuld te geven wanneer hij verliest of dreigt te verliezen. De grote vraag blijft dan ook wat gebeurt er als Trump dit keer niet wint.

In de peilingen staat Clinton er goed voor. Dit debat zal goed vallen bij de boze achterban van Trump maar zal weinig zwevende kiezers in beweging brengen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie