Binnenland
NOSNTR

Data in GGD-coronasystemen niet veilig: 'GGD wist dit al maanden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Data in GGD-coronasystemen niet veilig: 'GGD wist dit al maanden'

GGD-medewerkers konden maandenlang privégegevens van miljoenen Nederlanders die getest waren voor het coronavirus bekijken, exporteren en verhandelen. Dat onthulde techjournalist Daniël Verlaan. "Unaniem vertelden medewerkers mij dat het een grote rotzooi is bij de GGD", zegt de journalist in Nieuws en Co.

Voor RTL Nieuws voerde Verlaan de afgelopen dagen gesprekken met tientallen mensen die voor de GGD werken. "Het gaat om zowel mensen bij het bron- en contactonderzoek als bij de testen zelf. Uit allebei die systemen worden gegevens online aangeboden."

Medewerkers konden bij allerlei soorten data, van Burgerservicenummers tot adressen. "Medewerkers gaven ook aan dat ze dit al vaker hebben aangekaart, maar dat er gewoon niks mee werd gedaan."

Uit systeem gehaald

Sinds april is er in het corona-testsyteem van de GGD een mogelijkheid om lijsten met geteste personen te downloaden en door te sturen. Dat was bedoeld voor het maken van rapportages en het overdragen naar andere systemen, maar blijkt te zijn misbruikt.

"Heel veel klopte er niet. Zo zeiden medewerkers tegen mij dat zij bijvoorbeeld nooit zijn gevraagd naar hun VOG (Verklaring Omtrent Gedrag, red.) of al weken er werkten voordat ze er een inleverden."

Stopgezet

Pas nadat RTL Nieuws afgelopen maandag

dat de gegevens worden verhandeld is de exportmogelijkheid stopgezet. Maar daarmee is het nog niet geëindigd, denkt Verlaan. "Er is ook aangifte gedaan bij de politie. Maar er zijn zeker nog tientallen accounts die dit soort data aanbieden."

De koepelorganisatie GGD GHOR Nederland wilde nog niet reageren en komt later met een reactie.

datalek

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie