Binnenland
KRO-NCRV

Hans van Baalen (VVD): 'Druk op Rutte zal toenemen voor baan in Europa'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans van Baalen (VVD): 'Druk op Rutte zal toenemen voor baan in Europa'

De druk op premier Rutte om toch te kiezen voor een Europese topbaan zal de komende tijd toenemen. Hij zal dan opnieuw een afweging moeten maken. Dat zegt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen in het NPO Radio 1-programma 1op1. "Hij is heel geschikt. Ik zie aankomen dat er druk op hem komt, dan moet hij heroverwegen, maar de conclusie is aan hem."

Hans van Baalen (VVD): ‘Druk op Rutte zal toenemen voor baan in Europa’

"Heel veel regeringsleiders zien het zitten, zelfs Europarlementariërs die niet liberaal zijn, zoals Bas Eickhout", zegt Van Baalen. "Ik sluit niet uit dat er heel veel druk op premier Rutte komt. Maar de conclusie - of hij dat op persoonlijk vlak wil - is echt aan hem." In Nieuwsuur zei oud-EU-commissaris Neelie Kroes dat Mark Rutte beschikt over de juiste ervaring om de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden.
Hans van Baalen stopt na tien jaar als aanvoerder van de liberalen, na de Europese verkiezingen in mei. Als scheidend Europarlementariër geeft hij zijn collega's advies mee: "Maak jezelf niet te groot, wees realistisch en heb meer respect voor nationale Parlementen." Over welke functie Van Baalen nu gaat bekleden "is hij in gesprek". Hij is niet beschikbaar voor de Eerste Kamer, of een andere baan in Den Haag.
Ster advertentie
Ster advertentie