Binnenland
NOS

Testcapaciteit GGD's ruim overschreden, meerderheid testlocaties overbelast

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Testcapaciteit GGD's ruim overschreden, meerderheid testlocaties overbelast

De GGD kan in verschillende delen van het land de belofte om mensen binnen 48 uur te testen, niet meer nakomen. Bij ruim de helft van de 105 testlocaties was dat vandaag het geval.

"We hebben te weinig laboratoriumcapaciteit in Nederland. En dat betekent dat de GGD's niet kunnen testen wat ze willen", zei Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid van de GGD, in Radio Tour de France. "En dat wil zeggen dat er wachtrijen ontstaan voor het testen."

"Vanochtend om 10.00 uur konden mensen bij 67 van de 105 testlocaties niet meer binnen 48 uur terecht", zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Geen uitbreiding

Het probleem ligt niet bij de GGD zelf. "Wij zouden kunnen uitbreiden, maar als dat niet in het laboratorium kan worden verwerkt, heeft dat ook geen zin. Dus wij zijn gevraagd door het ministerie om niet langer op te schalen in afwachting van meer laboratoriumcapaciteit."

Het probleem is volgens De Gouw dat veel mensen zonder klachten zich laten testen. "Als iedereen die geen klachten heeft zich niet laat testen, dan denken wij dat we nauwelijks meer een probleem hebben."

Vitale functies

Volgens De Gouw willen mensen voordat ze bijvoorbeeld een bruiloft hebben of op vakantie gaan, zich voor de zekerheid laten testen. "Dat betekent wel dat voor mensen in de zorg, onderwijs en andere vitale functies de wachttijd oploopt. Het gevaar is dat mensen in die functies dan toch besluiten om met klachten te gaan werken."

Daarom luiden de GGD's nu de noodklok. "Wij hebben in de scenario's die we hebben ontwikkeld geen rekening gehouden met het feit dat veel mensen zonder klachten zich zouden laten testen."

Extra labcapaciteit

Ondertussen probeert het ministerie wel om de capaciteit in laboratoria omhoog te krijgen. "Minister De Jonge heeft laten weten dat hij extra capaciteit heeft ingekocht", zegt De Gouw. "Dat is volgende week beschikbaar, maar dat is op dit moment nog geen oplossing."

Sjaak de Gouw van de GGD reageert op de problemen bij de coronatesten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie