Binnenland
KRO-NCRV

Bruls: burgemeesters 'niet principieel' tegen avondklok

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bruls: burgemeesters 'niet principieel' tegen avondklok

Als het OMT met een goed onderbouwd verhaal komt voor een avondklok gaan burgemeesters niet dwars liggen. Dat stelt Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. "We zijn niet principieel tegen. Voor ons is de enige vraag; helpt het in de strijd tegen het coronavirus? En dat weten we niet. We willen overtuigender bewijs over de werking van de avondklok."

Bruls: burgemeesters 'niet principieel' tegen avondklok

Eergisteren kwamen de 25 burgemeesters respectievelijk de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's bij elkaar om te overleggen over de optie van een langere lockdown tot mogelijk wel minimaal vijf weken. "Er was daar geen discussie over", vertelt Bruls. "Iedereen was het er over eens dat die verlenging er wel moest komen. Maar toen minister Grapperhaus het onderwerp van de avondklok op tafel legde, werd het wel even rustig."

Volgens Bruls, tevens burgemeester van Nijmegen sinds 2012, is de invoering van een avondklok een middel dat alleen in het uiterste geval ingezet mag worden. "Het is bijvoorbeeld veel ingrijpender dan het sluiten van winkels. Dat is heel vervelend voor de winkeliers, maar geen aantasting van de persoonlijke vrijheid."

Daarnaast moet er volgens de CDA-bestuurder scherper gekeken worden naar het handhaven van de huidige maatregelen voordat er maatregelen gestapeld gaan worden. “Hoe mensen de quarantainemaatregelen opvolgen vind ik niet bemoedigend. En lang niet iedereen houdt zich aan de isolatieopgave.“

Gebiedsrestrictie

Mochten er nog extra maatregelen nodig zijn ter afwending van een viruscrisis die nog dreigender kan worden als gevolg van de oprukkende Britse corona-variant, dan acht Bruls de avondklok niet de enige mogelijkheid. Zo is hij wel gecharmeerd van een "gebiedsrestrictie" die nu is ingevoerd in deelstaten van de Bondsrepubliek. "Duitsers hebben bijvoorbeeld de regel dat je alleen in een straal van 15 kilometer rond je huis mag reizen."

Goed gesprek

Maar wat nu als de regering, na een positief advies van het Outbreak Management Team (OMT), tóch besluit tot een verbod om zich 's avonds of 's nachts op straat te bevinden?, vraagt Sven Kockelmann aan Bruls. In dat geval moeten alle burgemeesters deze draconische maatregel in de openbare orde-sfeer gewoon gaan uitvoeren, erkent de eerste burger van de oudste stad van ons land. "Als er een overtuigend antwoord hierover komt op onze vragen, dan moeten we ons er achter zetten. Maar dat moet ik nog wel zien. Daar moet dan nog wel een goed gesprek over worden gevoerd."

Negatieve boodschap

Afgelopen maandag deed Bruls nog een klemmende oproep aan het Kabinet om met 'meer perspectief' te komen in aanloop naar de nieuwe persconferentie van premier Rutte en VWS-minister De Jonge. Dat perspectief zat er gisterenavond evenwel niet in. Bij nader inzien heeft Bruls daar alle begrip voor. "Ik snap dat wel want als je komt met een negatieve boodschap moet je daarna gaan filosoferen over de toekomst, maar op enig moment moet dat wel gebeuren."

Plicht om perspectief te schetsen

Dat vooruit kijken van overheidsbestuurders naar de middellange termijn is volgens Bruls belangrijk omdat hij er vanuit gaat dat de lockdown-maatregelen onverminderd van kracht zullen blijven. "Dat ontslaat ons niet van de plicht om perspectief te schetsen. Als je een groot evenement, congres of concert willen houden later dit jaar, moeten we nu nadenken hoe we dat doen, met eventuele maatregelen. Daarvoor moeten nu scenario's gemaakt worden. Het is nu vooruitdenken hoe het over een paar maanden gaat zijn."

Want dat het tij binnenkort gaat keren in de strijd tegen de covid19-pandemie, staat vast volgens rasoptimist Bruls. "Het is net zoals met de lammetjes in de wei: elk voorjaar zullen die weer te zien zijn."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie