Binnenland

Rutte: 'Terugkeren naar normaal is zaak van de lange adem'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte: 'Terugkeren naar normaal is zaak van de lange adem'

[NOS] Premier Rutte is trots dat de meeste Nederlanders zich goed aan de coronamaatregelen houden, maar hij benadrukt dat mensen zich aan die regels moeten blijven houden. Dat zei hij op een persconferentie in Den Haag.

De premier doet opnieuw een oproep aan Nederlanders om niet losser met de regels om te gaan. "Een grotere fout kunnen we niet maken. Anders is alles in no time teniet gedaan. Hou dit vol." Hij zegt dat iedereen zo veel mogelijk moet thuisblijven, ook met Pasen. "Het aantal opnamen stijgt minder snel dan voorheen en dat komt doordat we ons aan de maatregelen houden", zei hij.

Over wanneer Nederland de intelligente lockdown weer kan afbouwen, wil Rutte weinig loslaten. "Daar is het nog veel te vroeg voor." Maar er wordt wel over nagedacht, zegt de premier. "Dat is een zaak van de lange adem. We moeten op zoek naar het nieuwe normaal binnen de anderhalvemeter-samenleving." Ook zegt Rutte dat er geen tegenstelling is tussen gezondheid en economie. "Als we de maatregelen nu loslaten, zal dat niet alleen de gezondheid, maar ook de economie nog harder raken."

Gebruik van apps

Het kabinet heeft geen nieuwe maatregelen aangekondigd, maar minister De Jonge zegt dat Nederland fors wil inzetten op het gebruik van apps om de verspreiding van het virus in te dammen. "Twee apps vormen straks de kern van het nieuwe testbeleid", maar hij benadrukt dat er nog wel uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar deze twee apps. "Alleen als de privacy gewaarborgd is gaan we dit doen."

De apps zijn bedoeld om het werk van de GGD te ondersteunen. Een zo'n app kan bijvoorbeeld een seintje geven aan iedereen met wie je contact bent geweest nadat je besmet bent geraakt. Een tweede app is bedoeld om symptomen in de gaten te houden.

Het Outbreak Management Team had al

waarin stond dat de anti-coronamaatregelen pas kunnen worden versoepeld als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Bijvoorbeeld moet het aantal mensen dat door één patiënt wordt besmet "geruime tijd" kleiner zijn dan één.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie