Naar homepage
Binnenland

WOZ-waarde: alle antwoorden op jouw vragen
AVROTROS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. WOZ-waarde: alle antwoorden op jouw vragen

Weet jij de nieuwe WOZ-waarde van je huis al? Ieder jaar wordt de WOZ-waarde opnieuw berekent. Maar weet jij eigenlijk wel wat de WOZ-waarde precies inhoudt, hoe het wordt berekend en waarom je gratis bezwaar kunt maken?

Hans André-de la Porte van Vereniging Eigen Huis geeft het antwoord op deze vragen in Stax&Toine. Hij geeft als advies: "Maak niet standaard bezwaar tegen een hoge WOZ-waarde. Het kan je zomaar honderden euro's opleveren."

De WOZ-waarde is de waarde van de woning van het eigen huis en de grondslag voor wat je als huiseigenaar aan gemeentelijke belasting moet betalen. De WOZ-waarde moet overeenkomen met de opbrengst als je het huis vorig jaar zou hebben verkocht.

Waar wordt de WOZ-waarde voor gebruikt?

De WOZ-waarde is voor een aantal belastingen het uitgangspunt. Gemeenten gebruiken deze waarde bijvoorbeeld als basis voor het heffen van de onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en soms rioolheffing.

De gemeente bepaalt zelf waar zij die belastingopbrengsten in steken. Denk bijvoorbeeld aan de openbare bibliotheek, activiteiten voor ouderen en gemeentelijke initiatieven. Het belastinggeld wordt ook vaak gebruikt om tekorten op de begroting weg te werken.

De Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor bijvoorbeeld de inkomstenbelasting, schenkbelasting en erfbelasting voor woningen.

Zo wordt de WOZ-waarde berekend

De grote gemeenten berekenen de WOZ-waarde vaak zelf. Kleinere gemeenten huren vaak gezamenlijk een taxatiebureau in. André-de la Porte: "Het wordt berekend met computermodellen en afgeleid van de prijzen van verkocht woningen."

Ook wordt iedere woning apart getaxeerd achter de computer, met behulp van Google Maps. In het computerbestand staan alle woningen en straten. Een woning die garage of uitbouw heeft, krijgt een hogere waarde dan een woning die dat niet heeft.

Niet eens met de WOZ-waarde?

André-de la Porte: "Het is heel makkelijk om bezwaar te maken. Vaak vind je in de bijsluiter van de gemeente hoe je dit kunt doen." Je kan bijvoorbeeld een brief sturen naar de gemeente of via de website bezwaar indienen. Gemeenten hebben ook vaak inloopspreekuren of telefonische spreekuren.

Met goede argumenten is de kans groot dat de gemeente gehoor geeft aan je bezwaar en de WOZ-waarde verlaagt. Stel je krijgt een aanslag voor je huis plus garage maar je hebt helemaal geen garage, dan is dat een goed argument. Een ander goed argument is wanneer het huis van je buurman veel meer up-to-date is dan jouw eigen huis.

Gebruik deze voorbeeldbrief om direct bij de gemeente bezwaar te maken.

Kies niet voor bedrijven die voor jou bezwaar aantekenen

Je ziet veel advertenties van bedrijven voorbij komen die gratis bezwaar voor je willen maken. Dan denk je vast: lekker makkelijk, want dan hoef ik zelf niets te doen. Maar dat blijkt uiteindelijk een sigaar uit eigen doos.

Je hebt als burger het recht op professionele bijstand als je bezwaar wilt maken bij een besluit van de overheid. Daar is een vergoedingssysteem voor dat vastgelegd is op basis van punten. Zo verdient het bureau 160 euro om voor jou bezwaar te maken.

"Als je een uitgebreider bezwaar hebt, verdient een bureau al gauw het dubbele. Dat kan oplopen tot honderden euro's wanneer het bureau voor jou in beroep moet bij de belastingrechter. Dat geld is gemeenschapsgeld en moet uiteindelijk weer ergens weer gecompenseerd worden en komt dus weer terug bij de inwoners", aldus André-de la Porte.

Hoge WOZ-waarde heeft ook voordelen

André-de la Porte: "In Groningen bijvoorbeeld is de WOZ-waarde ook de grondslag van aardbevingsschade. Een hogere WOZ-waarde betekent dat je aanspraak kunt maken op een hogere vergoeding."

Daarnaast kan de WOZ-waarde ook in het voordeel zijn wanneer je met een nieuwe hypotheek of nieuwe renteperiode bezig bent. Dan wordt er gekeken naar de hypotheekschuld en de waarde van het huis.

Hoe hoger de waarde van je huis, des te lager de hypotheekrente. Daar luidt het advies van André-de la Porte: "Kijk niet direct naar de nadelen, maar kijk ook vooral naar de voordelen. Een hoge WOZ kan je ook juist honderden euro's opleveren."

Wat is de WOZ-waarde van jouw huis?

Je krijgt de nieuwe WOZ-waarde van je huis automatisch van de gemeente in de brievenbus of digitaal. Kan je daar niet op wachten? Via de website WOZwaardeloket.nl kun je met behulp van de straatnaam en postcode alle waardes van alle woningen in Nederland opzoeken.

De website zoomt in op het gebied waar je woont. Je ziet direct je eigen huis en kunt op de huizen van je buren klikken. Zo kun je vanachter je computer alle huizen in de buurt bekijken. De gemeente geeft ook vergelijkingspanden aan, zodat je de waarden kunt vergelijken.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie