Binnenland
AVROTROS

Wat zijn precies de regels rondom de quarantaineplicht? 5 vragen beantwoord

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat zijn precies de regels rondom de quarantaineplicht? 5 vragen beantwoord

Ondanks een vliegverbod vliegt KLM nog steeds op Zuid-Afrika. Op één van deze vluchten zaten twee mensen die daarna vluchtten uit het quarantainehotel in Badhoevedorp. De twee zaten in een vliegtuig dat bijna naar Spanje vertrok, maar werden voor vertrek van boord gehaald. Wat zijn de regels rondom de quarantaineplicht? Jan Brouwer, hoogleraar Recht en samenleving aan de Universiteit van Groningen, geeft antwoord in Blok&Toine.

1. De besmette reizigers vanuit Zuid-Afrika worden in eerste instantie gevraagd zich aan de regels voor de isolatie te houden. Als ze dat niet doen, wordt een verplichting opgelegd. Waarom niet direct een verplichting?

"In de wet publieke gezondheid worden aan de minister verschillende bevoegdheden gegeven. Maar deze moeten nog wel worden ingevuld door middel van een ministeriële regeling, die kan de minister bijna in z’n ééntje maken."

Hoogleraar Brouwer denkt dat deze regeling gisteren en eergisteren nog niet klaar was. "Als deze regeling tot stand is gebracht kunnen dit soort mensen op grond van een algemene regeling een quarantaine-verplichting worden opgelegd. Wanneer daaraan niet wordt gehouden, kan er zware staf op staan: 4 jaar cel en een boete van 87.000 euro."

2. Waarop zijn die straffen gebaseerd?

Deze straf is gebaseerd op de wet publieke gezondheid, zegt Brouwer. "Sommige regels zijn er aan toegevoegd als gevolg van de coronacrisis." Deze straf is ook geldig wanneer mensen thuis de quarantaineregels overtreden, stelt Brouwer. “Daar geldt dezelfde torenhoge sanctie Het zal niet zo'n vaart lopen, maar het schrikt wel af. Het is geformuleerd als een overtreding van de quarantaineplicht."

3. Wat is de procedure wanneer iemand een quarantaineregel overtreed?

Als de ministeriële bevoegdheid geldig is, krijgen we met allemaal verplichtingen te maken, legt Brouwer uit. "Thuisquarantaine wordt gedefinieerd als daadwerkelijk thuis zitten of door een overheid aangewezen plaats. Als je je er niet aan houdt kan je een boete worden opgelegd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

4. Hugo de Jonge tweette vrijdag dat vanuit vluchten vanuit Zuid-Afrika een dubbele testverplichting wordt ingesteld. De GGD Kennemerland laat weten dat die testen worden aangeboden, maar niet verplicht zijn. Wie heeft er nu gelijk?

Dat is lastig te bepalen volgens hoogleraar Brouwer. "Dat hangt ervan af of de ministeriële regeling op een juist tijdstip in werking is getreden. Het is duidelijk dat als je met een groot risico het land in wil reizen, de overheid bevoegdheden heeft om daar paal en perk aan te stellen”.

5. In diezelfde tweet van De Jonge zegt hij dat er per direct een vliegverbod vanuit Zuid-Afrika zou gelden. KLM biedt voor morgen nog steeds een vlucht vanaf Johannesburg aan naar Amsterdam. Wat houden deze woorden dan nog in?

Dat is ontzettend gek, legt Brouwer uit. "Het kan natuurlijk zijn dat de minister gelijk heeft. Hij heeft daartoe de bevoegdheid volgens de wet. Maar het kan natuurlijk ook nalatigheid van de KLM zijn."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie