Binnenland

Zanger Burcak is eindelijk helemaal zichzelf

AVROTROS
foto: Burcak Sikarfoto: Burcak Sikar
  1. Nieuwschevron right
  2. Zanger Burcak is eindelijk helemaal zichzelf

Zanger Burcak was niet eerder op Pride Amsterdam, maar dat weerhoudt hem er niet van om dit jaar meteen meerdere keren op te treden. Hij is, naast muzikant, docent Engels, van Turkse komaf en hij valt op mannen. Sinds een paar weken weet ook zijn publiek dat hij homoseksueel is. "Ik vind het optreden spannender dan normaal, omdat ik altijd een deel van mezelf verborgen heb gehouden en dat nu volledig omarm."

Voor de Pride-uitzending van Radio EenVandaag schoof Burcak aan tafel aan.

Zelf had de zanger nooit moeite met zijn seksualiteit, maar hij kreeg door zijn omgeving het gevoel dat hij er voorzichtig mee om moest gaan. "Ik had het gevoel: ik kan hier niet zomaar over praten. Mensen vinden hier iets van", legt hij uit.

Geen dubbelleven meer

Lange tijd had hij dan ook het gevoel dat hij een deel van zichzelf verborgen moest houden. Alleen zijn vrienden, familie en andere muzikanten wisten van zijn geaardheid. Met zijn nieuwste single Divas on the Dancefloor! kwam ook de beslissing om opener naar het publiek te zijn over zijn seksualiteit. "Ik vind het niet juist om een dubbelleven te moeten leiden", zegt hij. “Ik wil graag staan voor een vrijere samenleving waar iedereen zichzelf kan zijn."

Zijn nieuwe nummer is dan ook een 'hele positieve song'. "Het gaat over dat je staat voor wie je bent, ongeacht de mening van anderen. De dansvloer is synoniem voor het leven: voor alle diva’s die leven zoals ze zelf willen."

De hele Pride-uitzending van Radio EenVandaag terugluisteren? Dat kan hier!

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie