Binnenland
NOS

Historische ontmoeting Noord- en Zuid-Korea

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Historische ontmoeting Noord- en Zuid-Korea

De leiders van Noord- en Zuid-Korea hebben elkaar voor het eerst in tien jaar ontmoet. De historische ontmoeting was in Panmunjeom, in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. Het is bijna 65 jaar geleden dat een Noord-Koreaanse leider een stap zette ten zuiden van de militaire grens.

"Het was zeker historisch te noemen."

Rond 2.30 uur vannacht Nederlandse tijd, stak Kim Jong-un de grens over. Hij werd vergezeld door een groep hoge functionarissen, inclusief zijn zus Kim Yo-jong.

Na de oversteek was het moment aangebroken dat de Noord-Koreaanse president zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in ontmoette. Voor de massaal aanwezige pers schudden de twee elkaar de hand. Kim Jong-un nam Moon ook kort mee naar zijn kant van de grens. Daarna volgde een inspectie van de militaire erewacht.

"Men was zich zeer bewust van dit historische moment." Vertelt correspondent Marieke de Vries. Zij stond tussen de journalisten in een perscentrum. Toen de leiders elkaar de hand schudden op de scheidslijn, klonk er volgens haar zelfs even een applausje bij de nuchtere Zuid-Koreaanse journalisten.

Kort erna liepen de twee leiders naar het zogenoemde vredeshuis waar de gesprekken tussen de leiders achter gesloten deuren plaatsvonden. Ze zouden onder meer hebben gesproken over vrede tussen de twee landen en hoe de relaties kunnen worden verbeterd. Daarmee is het eerste onderdeel van deze dag afgerond. Later vandaag zullen er meer ontmoetingen tussen de twee zijn.

Na afloop van het eerste gesprek zei Kim Jong-un dat hij klaar is voor eerlijke en oprechte gesprekken met zijn zuiderburen.

Seoul hoopt vandaag te horen dat het communistische noorden volledig stopt met zijn nucleaire programma. Zaterdag kondigde Kim Jong-un aan dat het nucleaire testprogramma wordt gestaakt. Maar volgens Chinese geologen is de berg waar die nucleaire testen werden uitgevoerd al deels ingestort.

Toiletpot

Saillant detail over het bezoek van Kim Jong-un: hij zou zijn eigen wc-pot hebben meegenomen. Daardoor hoeft hij geen gebruik te maken van een publiek toilet. Volgens The Washington Post doet hij dat om te voorkomen dat zijn uitwerpselen worden onderzocht en de Zuid-Koreanen zo zijn gezondheidstoestand kunnen achterhalen.

Ster advertentie
Ster advertentie