Binnenland
NOS

Woede in Indiase deelstaat Kerala om tempelbezoek vrouwen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Woede in Indiase deelstaat Kerala om tempelbezoek vrouwen

Een dode, tientallen gewonden en massale protesten. In de Indiase deelstaat Kerala is het onrustig sinds bekend werd dat voor het eerst in eeuwen twee vruchtbare vrouwen de hindoeïstische Sabarimala-tempel bezochten.

Woede in Indiase deelstaat Kerala om tempelbezoek vrouwen

Wettelijk gezien deden de vrouwen niets verkeerd, maar hindoeïstische organisaties en de hindoe-nationalistische partij BJP zien het bezoek aan de tempel als heiligschennis. Zij riepen hun achterban op tot een tweedaagse shutdown.

En die roep is gehoord: aanhangers leggen hun werk neer, gaan de straat op en blokkeren wegen. Vanwege de veiligheid besloot de deelstaatregering daarop om scholen te sluiten en het openbaar vervoer stil te leggen.

Geheime locatie

De vrouwen kwamen de tempel in met hulp van een aantal mannen, onder wie twee agenten, vertelt India-kenner Devi Boerema in Met het Oog op Morgen. "De partij die aan de macht is in Kerala heeft zich meerdere keren uitgesproken voor vrouwenrechten." In tegenstelling tot de nationale regering moedigen zij vrouwen aan om juist naar tempels te gaan die tot voor kort nog voor hen verboden terrein waren. Door alle commotie die is ontstaan. zitten de vrouwen inmiddels ondergedoken.

Volgens de nationale regering van president Modi gaan Hindoerechten voor vrouwenrechten. Dit jaar zijn nieuwe verkiezingen en daarom veroordeelt de BJP-partij deze kwestie ook zo hard. "Dit soort gebeurtenissen lenen zich ervoor om te laten zien dat ze er echt zijn voor de hindoes. Daarom wordt juist nu dit zo groot uitgemeten."

Menstruatie

India-kenner Devi Boerema is als vrouw zelf ook in meerdere tempels geweest, ook terwijl ze ongesteld was. Dat deed ze niet uit disrespect, maar uit principe. "Het hele idee dat je die periode van de maand onrein bent is natuurlijk absurd. Dat is niet te controleren.

In India bestaan tempels voor heel veel verschillende mensen. Ook eentje speciaal voor menstruerende vrouwen. Of in de toekomst ook mannen daar naar binnen willen weet Boerema niet. "Misschien krijgen we dat nu, maar daar heb ik nog niks over gehoord."

Ster advertentie
Ster advertentie