Naar homepage
Binnenland

Misschien heeft de turnsport nu haar dieptepunt bereikt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Misschien heeft de turnsport nu haar dieptepunt bereikt

Het turnen ligt zwaar onder vuur. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld komen verhalen naar boven over misstanden in deze sport. De beerput werd opengetrokken toen streamingsdienst Netflix een documentaireserie startte over het Amerikaanse turnschandaal. Deze week werden ook in Nederland boekjes opengedaan. Trainer Gerrit Beltman kwam met een bekentenis in het Noordhollands Dagblad en oud-turnster Joy Goedkoop vertelde haar verhaal in NOS Studio Sport.

In Langs de Lijn En Omstreken werden in het Sportforum de misstanden in het turnen besproken door NOS-commentator Edwin Cornelissen, Volkskrant-journalist John Volkers en Barbara Barend. De hoofdredacteur van Helden Magazine bracht het verhaal van Beltman jaren geleden al naar buiten. Volkers volgde korte tijd later toen hij de turntrainer sprak in Canada.

De reacties op de misstanden zijn af en toe heftig en bij vlagen zelfs emotioneel. Hoewel Barbara Barend over een sektarisch wereldje spreekt hoopt ze ook op een positieve ontwikkeling. "Ik denk dat dat nu wel veranderd", zegt ze. "Soms moet je het dieptepunt bereiken om echt hard te kunnen ingrijpen."

De KNGU hoopt dan ook dat de turnsters zich officieel bij de bond melden. Hoe meer gevallen ze hebben, hoe meer ze kunnen.

Tijdens de uitzending kwamen de turnsters van de Nederlandse selectie met een gezamenlijke verklaring. Daarin lieten ze weten dat zij zich niet herkennen in het beeld dat van de Nederlandse turnwereld wordt geschetst. Volgens hen heerst er bij het huidige team een gezond topsportklimaat. De turnsters plaatsten hun statement op hun Instagram-pagina's. Daarbij waren ook Sanne en Lieke Wevers, de dochters van de in opspraak geraakte coach Vincent Wevers.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie