Binnenland
MAX

De droogte zorgt voor problemen in de natuur

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. De droogte zorgt voor problemen in de natuur

Het weerbericht wordt bijna saai. Ook de komende week ziet de weersvoorspelling er iedere dag ongeveer hetzelfde uit. Namelijk: veel zon en bijna geen regen. Voor veel mensen goed nieuws, alleen zorgt deze droogte wel voor veel problemen in bijvoorbeeld de natuur.

Video niet beschikbaar

Welke problemen doen zich nu voor in de natuur?

Bomen en planten krijgen in deze periode bladeren. Om deze bladeren te kunnen maken hebben ze extra water nodig. Doordat het nu al zo warm is en er bijna geen regen valt raken de planten in de problemen. Daarnaast zakt het waterpeil in de tuin op dit moment een halve centimeter per dag. In maart was het ook al heel erg droog. In april was er hier en daar wel een natte week. Maar dat hing er zeer vanaf waar je woont in het land. Op dit moment zitten we nu op hetzelfde niveau qua droogte als in het recordjaar van 1976 en het is nu al ook al droger dan in het droge voorjaar van 2018.

Welke dieren komen in de problemen door de droogte?

Bepaalde libellesoorten worden bijvoorbeeld geraakt door de droogte. Zo was de speerwaterjuffer voorheen bijna verdwenen door de droogte. Vorig jaar zagen we deze soort gelukkig weer verschijnen en ook dit jaar is hij gelukkig al gespot. Maar deze populatie is wel zeer kwetsbaar hiervoor.

Kraan opendraaien?

Wat gebeurt er als we de kraan gewoon open zetten? Iedere druppel water moet ergens vandaan komen. Als je dat doet, veroorzaak je elders weer andere problemen. Je verplaatst dus het probleem. Plus dat hierdoor alle grondwaterstanden omlaag gaan.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie