Binnenland

Aantal hypotheekverstrekkers verhogen rente na Trump

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Aantal hypotheekverstrekkers verhogen rente na Trump

[NOS] Een aantal hypotheekverstrekkers heeft de hypotheekrente verhoogd vanwege de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. Het beleid van aankomend president Trump zou een prijsopdrijvend effect hebben en daarom steeg de rente op staatsleningen al tijdens zijn overwinningstoespraak. Dat heeft ook in ons land directe gevolgen voor mensen die een hypotheek willen afsluiten.

Sinds 9 november heeft hypotheekverstrekker Munt de rente op een 10-jaars lening met een kwart procentpunt verhoogd, van 1,76 procent naar 2,01 procent. NIBC en BLG-wonen verhoogden de rentes beide met 0,1 procentpunt. "Zo'n prijsstijging hebben we in geen tijden gezien", zegt de Mark de Rijke van De Hypotheekshop. Hij verwacht dat ook andere hypotheekverstrekkers, zoals ABN Amro, deze week bekendmaken dat de hypotheekrentes iets omhoog gaan.

NOS-economieredacteur Marleen de Rooy vertelde op NPO Radio 1 over het besluit om de rente te verhogen:

{quoteaudiofragment audio="250352" author="Marleen de Rooy" caption="Hypotheekverstrekkers zeggen dat ze dit in geen tijden hebben gezien" }

Bij een hogere inflatie leveren staatsobligaties niets tot weinig meer op. Beleggers stallen hun geld dan liever ergens anders. Daarbij heeft Trump plannen om veel wegen, bruggen en vliegvelden te bouwen. Projecten waar hij veel geld voor moet lenen. Die vraag naar geld duwt de rente op de kapitaalmarkt omhoog.

Koffiedik kijken

De rente ging ook voor de Amerikaanse verkiezingen al iets omhoog. Toen verhoogden Rabobank en hypotheekdochter Obvion de rente. Toch blijft het koffiedik kijken of het tijdperk van de hele lage hypotheekrente voorbij is.

"Het is ook afwachten of Trump zijn plannen ook echt gaat waarmaken", zegt beleggingsstrateeg Lukas Daalder van Robeco. "We moeten we niet vergeten dat een hypotheeklening nooit eerder zo laag was als nu." Zolang de Europese Centrale Bank (ECB) de geldpersen laat draaien blijft geld lenen goedkoop, zo voorspelt Daalder.

Maar hoe lang de ECB dat nog blijft doen is de vraag. Het hangt al maanden in de lucht dat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, op 16 december aankondigt dat de rente weer verhoogd wordt. En het is ook wachten op de ECB, die misschien op 8 december aankondigt dat het enorme opkoopprogrammavolgend jaar afgebouwd wordt.

Dagkoersen

Een hogere rente is misschien wat minder goed nieuws voor huizenkopers, maar klinkt de pensioenfondsen als muziek in de oren. Zij kampen al tijden met de lage rente waardoor de dekkingsgraad te laag is en er op de pensioenen gekort zal moeten worden.

Pensioenfonds PMT (Metaal en Techniek) profiteert van de stijgende rente. Toch zien zij de verkiezingsuitslag niet als redding voor het fonds. Zij wijzen erop dat het dagkoersen zijn. "De koersbewegingen van de laatste dagen bieden enige verlichting, maar het effect moet niet overschat worden. Het langetermijneffect is nog niet duidelijk," zegt de woordvoerder van PMT.

Ambtenarenpensioenfonds ABP, het grootste pensioenfonds, zegt dat met de stijgende rente de kans op korten van de pensioenen wel iets kleiner is geworden, maar nog steeds aanwezig.

Ster advertentie
Ster advertentie