Binnenland
AVROTROS

Burgers' Zoo wil met koraal-aquarium bewustzijn creëren bij bezoekers: 'Als mensen maken we er een zooitje van'

foto: Joakantfoto: Joakant
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgers' Zoo wil met koraal-aquarium bewustzijn creëren bij bezoekers: 'Als mensen maken we er een zooitje van'

Vandaag is het Wereld Oceanen Dag. Het doel van deze dag, die in 2008 door de Verenigde Naties in het leven is geroepen, is om mensen bewust te maken van hoe we omgaan met de oceanen. Burgers' Ocean in dierentuin Burgers' Zoo is sinds zaterdag weer open voor bezoekers. Het tropisch koraalrifaquarium van acht miljoen liter water moet bezoekers bewustmaken van de schoonheid van de natuur en het belang om die natuur te beschermen. Bas Lukkenaar, woordvoerder van Burgers’ Zoo, vertelt erover bij Blok&Toine.

"We hebben nog veel kennis te winnen over het leven in zeeën en oceanen. Met een publieksaquarium als Burgers' Ocean hopen we de bewondering en verwondering voor de natuur over te brengen. We hopen dat mensen onder de indruk thuiskomen en meer bewustwording krijgen voor de schoonheid en pracht van het oceaanleven", vertelt Bas Lukkenaar. "Want als mensen maken we er wel een zooitje van", zegt bioloog bij Burgers' Zoo Max Janse.

Dreiging

De realiteit is dat de oceanen massaal worden vervuild door plastic. Volgens Lukkenaar vormt die plasticsoep niet de enige dreiging voor de oceanen. "Naast plastic wordt het water ook vervuild door olie- en gaswinning op zee, waardoor er allerlei afvalstoffen terechtkomen in het water. Verder vormt de opwarming van de aarde een gevaar. Als de temperatuur stijgt, heeft dit erg veel effect op koraalrif. Bij de geringste stijging kan koraalrif al kapot gaan."

Iets anders dat volgens Lukkenaar onder de aandacht moet worden gebracht is 'shark finning'. "Hierbij worden haaienvinnen afgesneden voor consumptie, wat een van de oorzaken is van de sterke achteruitgang in de haaienstand."

Beschermen en restaureren

Burgers’ Ocean is internationaal ver met het kweken van koralen. Samen met circa vijftien andere publieksaquaria wisselt het belangrijke kennis uit voor het behoud van koraalriffen.

Lukkenaar legt uit: "Met een aantal koraalriffen in de wereld gaat het niet goed. De kennis die wij met elkaar uitwisselen, zetten we onder andere in om wilde koraalriffen te beschermen en restaureren."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie