Binnenland
NOSNTR

Geen extra maatregelen om Waddentoerist te weren

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen extra maatregelen om Waddentoerist te weren

Voor de burgemeesters van de Waddeneilanden wordt het komend weekeinde spannend. Gaat het storm lopen als het kwik oploopt en de lente echt losbarst? Of houdt iedereen zich aan de oproep van premier Rutte om zo veel mogelijk thuis te blijven en zo min mogelijk door het land te reizen?

In Heerenveen is vanmiddag afgesproken door de veiligheidsregio Fryslân dat de toegangswegen naar de veerponten van Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog niet worden afgesloten. Wel wordt in de gaten gehouden of het op de parkeerplaatsen bij de terminals niet te druk wordt. Texel valt onder een andere veiligheidsregio. Daar zijn nog geen afspraken gemaakt over mogelijke extra maatregelen.

Nieuws en Co sprak met Ineke van Gent, burgemeester van Schiermonnikoog en voorzitter van de Waddenburgemeesters:

Waddenburgemeester; 'het kan wel, maar kom liever niet'

Nog weinig eilandbesmettingen

Half maart riepen de vijf burgemeesters toeristen al op om niet naar de Wadden te komen. Uit angst voor besmetting, en uit angst om niet genoeg hulp te kunnen bieden als de inwoners van de eilanden ernstig ziek worden. Tot nu toe kent enkel Texel coronapatiënten en inmiddels ook een coronadode. De andere eilanden vooralsnog niet.

Uit een belronde langs diverse ondernemers die afhankelijk zijn van de toeristenbranche blijkt dat de meeste mensen begrip hebben voor de oproep van de vijf Waddenburgemeesters. Eigenaar Johan Blok van de Vier dames op Schiermonnikoog zegt dat het dood- en doodstil is op het eiland. "Mensen nemen de oproep om niet naar de Wadden te komen serieus. Ik heb enkel annuleringen. Ik zie dat er een paar vakantiehuizen worden bewoond, maar voor de rest is er geen kip."

Geen klanten

De eigenaar van Sier aan Zee op Ameland bijvoorbeeld heeft al weken geen klanten. En terecht, zo vindt hij. "We zijn onmiddellijk dicht gegaan toen de overheid daar om vroeg. We willen met z'n allen dat virus onder de knie krijgen. Het algemeen belang gaat voor op het lokale belang."

Zijn collega van hotel-restaurant Nobel is iets genuanceerder. Hoewel ook zijn hotel dicht is, en hij alle reserveringen tot 29 april heeft geannuleerd, vindt hij dat huiseigenaren en caravanbezitters wel welkom zijn op het eiland.

"Als je hier midden in de duinen in je tweede huis verblijft, kan je niets gebeuren. Zeker niet als je jezelf op straat en in de winkels houdt aan de richtlijnen van het RIVM", stelt Barend Nobel. Het is alleen een beetje saai, vertelt hij. "Ameland bruist niet nu alle restaurants en cafés dicht zijn."

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie