Limburgse ziekenhuisbestuurder: 'Code zwart of code donkergrijs maakt niet uit, het is nu al oorlogsgeneeskunde'
- Nieuws
- Limburgse ziekenhuisbestuurder: 'Code zwart of code donkergrijs maakt niet uit, het is nu al oorlogsgeneeskunde'
IC-hoofd Diederik Gommers verwacht dat er binnen nu en 10 dagen sprake is van 'code zwart' in de zorg. Vrijdag volgt er een persconferentie van het kabinet. Maar het gaat in Limburg al mis: daar worden bijvoorbeeld kankeroperaties afgezegd. 'Het is oorlogsgeneeskunde', zegt ziekenhuisbestuurder David Jongen van het Limburgse Zuyderland in Blok&Toine.
Video niet beschikbaar
'Wij hebben noodgedwongen moeten kiezen om een heleboel patiënten af te zeggen, bijvoorbeeld met borstkanker en darmkanker. Want we hebben nóg meer capaciteit nodig voor covid-patiënten', vertelt Jongen over de situatie in zijn ziekenhuizen.
Donkergrijs?
"Dat heet formeel niet code zwart, want dat is pas als er in heel Nederland geen enkel bed meer voor een ic-patiënt beschikbaar is. Maar in Limburg maken we nu al keuzes die leiden tot gezondheidsschade voor patiënten."
En dan maakt het eigenlijk niet meer uit welk label je daaraan hangt, meent Jongen. "Of je dat nu code donkergrijs of bruin noemt, dat maakt mij niet uit. Het is eigenlijk onmogelijk wat we hier aan het doen zijn. Een collega van mij noemde het oorlogsgeneeskunde."
1350 bedden niet haalbaar
"We hebben met elkaar afgesproken dat we 1150 ic-bedden beschikbaar hebben, ook voor niet-covid-patiënten. Daar zitten we nu al redelijk dicht tegenaan", aldus Jongen. Er staat een opschaling van maximaal enkele weken tot 1350 bedden gepland, maar de Limburgse ziekenhuisbestuurder zegt dat dat 'zoals het er nu naar uitziet' niet gehaald wordt.
Dat heeft alles te maken met de toegenomen druk op de medewerkers in de ziekenhuizen. "Voor veel zorginstellingen is het ingrijpender dan eerdere golven. Het ziekteverzuim is hoog. In de eerste golf hebben we rücksichtslos de andere zorg afgeschaald. Dat loopt nu voor een deel nog door. Bijvoorbeeld de spoedzorg, die patiënten proberen we op te vangen. Dat lukt eigenlijk niet. Dokters en medewerkers zijn moe."
Lockdown moet perspectief bieden
In de aangekondigde persconferentie van vrijdag kan er volgens Jongen dan ook maar één ding worden aangekondigd: een lockdown. "Het perspectief is er nu niet, we wachten nu al drie vier weken op een daling. Maar we moeten dit op deze manier nog weken volhouden. Want het duurt een dag of 6 à 7 voordat je de besmettingscijfers omlaag ziet gaan. Dan duurt het nóg een week voordat je de toename van ziekenhuispatiënten ziet dalen."
Jongen snapt dat de druk op het kabinet groot is. "Zeker gezien de polarisatie in de samenleving. Maar vanuit mijn beroep is een lockdown het enige wat op korte termijn kan helpen."
Blok&Toine
Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.