Binnenland

Illegale visserij voor de westkust van Afrika

foto: Greenpeacefoto: Greenpeace
  1. Nieuwschevron right
  2. Illegale visserij voor de westkust van Afrika

Voor de kust van West-Afrika gaat er nog veel mis in de visserij. Greenpeace controleerde in samenwerking met lokale overheden schepen van verschillende nationaliteiten op illegale vangsten. Een derde van de schepen maakte zich schuldig aan illegale praktijken. Pavel Klinckhamers, projectleider Oceanen bij Greenpeace, voer mee op het controleschip. Zondagmorgen vertelt hij hierover in Vroege Vogels.

De lokale visvangst langs de West-Afrikaanse kust voorziet miljoenen West-Afrikanen van werk en voedsel. Maar de snelle stijging in grote internationale vissersvloten maakt het voor lokale vissers lastiger om rond te komen. Greenpeace houdt al 15 jaar bij wat de gevolgen zijn van overbevissing en illegale visvangst in deze regio.

Illegale visserij voor westkust Afrika

Controles

Met het schip Esperanza heeft Greenpeace samen met West-Afrikaanse autoriteiten rond gevaren langs de havens in Kaap Verdië, Mauritanië, Guinee-Bissau, Guinee, Sierra Leone en Senegal. Van de 37 schepen die zijn gecontroleerd, was er bij 13 iets niet in de haak.

Schepen uit verschillende landen maken zich schuldig aan illegale visserij. Ze vissen met netten die een te kleine maaswijdte hebben, laden midden op zee hun vangst over op andere schepen of ze hebben geen logboeken aan boord.

Haaienvinnen

Greenpeace merkte dat de lokale autoriteiten vaak onvoldoende middelen hebben, zoals te kleine bootjes met te weinig capaciteit, om schepen verder weg van de kust te inspecteren. Of dat ze te weinig ervaring hebben met het opsporen van misstanden. Greenpeace moest ze af en toe helpen wat argwanender te zijn. Dan bleken bijvoorbeeld de netten met te kleine maaswijdte verborgen te liggen en werd er ineens een heel nieuw net getoond met de reglementaire maten. Aan boord van een Italiaans schip werden onder een stapel kratten haaienvinnen gevonden.

Uiteindelijk hebben de autoriteiten een aantal forse boetes uitgedeeld en is beslag gelegd op de visvangst.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie