Naar homepage
Binnenland

Veldepidemioloog Amrish Baidjoe: 'Hoog tijd voor mondkapjesplicht in Nederland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veldepidemioloog Amrish Baidjoe: 'Hoog tijd voor mondkapjesplicht in Nederland'

"Wij in Nederland zijn een van de laatste ter wereld die nog geen mondkapjesplicht hebben in openbare ruimtes", zegt microbioloog Amrish Baidjoe in EenVandaag over het nieuwe advies van het Amerikaanse RIVM. In dat nieuwe advies wordt nog een keer benadrukt om een mondkapje te dragen.

Volgens het Amerikaanse RIVM zijn 'hele kleine druppeltjes' een van de belangrijkste verspreiders van het coronavirus en daarom worden mondkapjes nogmaals aangeraden. Microbioloog Amrish Baidjoe ziet graag zo snel mogelijk een mondkapjesplicht. "Het is hoog tijd. Nederland is een van de laatste bastions ter wereld waar we nog niet de maskers aanbevelen openbare binnenruimtes, waar we geen anderhalve meter afstand kunnen houden", zegt hij.

Nederland een van de laatste ter wereld

Binnen de wetenschap is er nog discussie over de invloed van aerosolen op de verspreiding van het virus. Het RIVM 'weegt alle informatie af' zeggen zij desgevraagd. OMT-lid Andreas Voss ziet weinig nieuws in het Amerikaanse advies van het CDC. "Dat er meer bewijs is gekomen zien wij ook en een discussie hierover loopt ook in Nederland." Maar zegt hij: "Het CDC zegt ook dat het coronavirus niet hetzelfde is als de mazelen (heel besmettelijk via aerosolen red.) en het belangrijkste is afstand houden."

Baidjoe wijst erop dat niet in alle omstandigheden afstand houden makkelijk is. "Juist in de binnenruimtes waar je geen anderhalve meter afstand kunt houden, zouden mondmaskers een rol kunnen spelen. Ook als het maar 10 of 5 procent zou helpen, is het de moeite waard. Zeker gezien het toenemende gevallen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie