Binnenland
NOSNTR

Terroristische dreiging neemt toe: 'Meer ruimte voor extreemrechts gedachtegoed'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Terroristische dreiging neemt toe: 'Meer ruimte voor extreemrechts gedachtegoed'

De terroristische dreiging is in Nederland het afgelopen half jaar toegenomen. Jihadistische organisaties noemen ons land steeds vaker als doelwit voor een aanslag en online wordt steeds vaker extreemrechts gedachtengoed verspreid. Dat staat in een nieuw rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg. Hij vertelt erover in Nieuws en Co.

Terroristische dreiging in Nederland neemt toe

"Er zijn steeds meer signalen dat jihadistische groepen aanslagen voorbereiden op Europees grondgebied", aldus Aalbersberg. Dit is een andere dreiging dan ongeveer vijf jaar geleden, toen het echt ging om specifieke dreiging in Nederland zelf. "Die dreiging kwam van geradicaliseerde uitreizigers. De dreiging van nu komt echt uit de kern van IS."

Dreigingsniveau

De specifieke plannen van deze groeperingen zijn niet bekend. De signalen om aanslagen te plegen in Nederland zijn er alleen wel degelijk volgens Aalbersberg. "Zij zien Nederland als een legitiem doel."

Toch kiest de NCTV er niet voor om het dreigingsniveau op te hogen. Dit komt omdat het huidige dreigingsniveau op drie ligt, wat staat voor voorstelbaar. Bij het vierde niveau is de kans op een aanslag reëel. "Op het moment dat dit toch verandert, dan passen we dit ook aan", aldus Aalbersberg.

Extreemrechts

"De zorg hierin is voornamelijk dat jongens van tussen de 15 en 20 jaar online beginnen te radicaliseren door de fascinatie voor geweld. Dit is vooral een risico voor eenlingen", meent Aalbersberg. "Wat we daarnaast zien is dat het steeds gangbaarder is om extreemrechtse gedachtegoed uit te dragen. Je ziet bijvoorbeeld meer ruimte voor de omvolkingstheorie, of antisemitisme", zegt Aalbersberg. Hij noemt onder andere de teksten die bij de jaarwisseling werden geprojecteerd op de Erasmusbrug als voorbeeld. Op de lange termijn zou dit ondermijnend kunnen werken. "Zeker in de huidige tijd, waarbij mensen via algoritmes in een fuik terecht komen en die eigenlijk hun werkelijkheid wordt", zegt Aalbersberg.

"Als je dan ook nog in de algemene media herkenning ziet van je boodschappen dan wordt het risico op radicalisering daarmee groter. Vooral complottheorieën op het narratief van kwaadaardige elite zien we risico's. Dit narratief zet namelijk ook impliciet aan tot geweld", aldus Aalbersberg.

Toenemende terroristische dreiging in Nederland

Ster advertentie
Ster advertentie