Binnenland
NOS

Zij-instromers staan volgens onderwijsinspectie te snel voor de klas: 'De verschillen per pabo zijn te groot'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zij-instromers staan volgens onderwijsinspectie te snel voor de klas: 'De verschillen per pabo zijn te groot'

Mensen die een carrièreswitch maken en in het onderwijs terechtkomen staan in het basisonderwijs soms te snel voor de klas, meldt de Onderwijsinspectie in een rapport waar Trouw over schrijft.

"Het is een waardevol traject omdat het veel diversiteit toevoegt aan het onderwijs," zegt inspecteur-generaal Alida Oppers van de Onderwijsinspectie in het NOS Radio 1 Journaal, "maar waar het misgaat is dat het niet helemaal helder is wanneer een zij-instromer geschikt is om voor de klas te staan."

Te abstract

De meeste pabo's hebben volgens de inspectie een goed ingericht traject voor mensen die vanuit een andere baan aan de slag gaan in het onderwijs, maar de verschillen tussen de opleidingen zijn op dit moment nog groot.

Een zij-instromer moet voldoen aan bepaalde eisen, maar die regels zijn volgens de inspectie abstract. De onderwijsinspectie pleit ervoor dat pabo's en scholen samen gaan kijken wat nodig is om zij-instromers verantwoord voor de klas te zetten. Dat betekent volgens de inspectie onder meer dat in de eerste periode zwaardere begeleiding nodig is.

Gemotiveerd

Zij-instromers zijn hard nodig om het lerarentekort in het onderwijs tegen te gaan. Het aantal mensen dat zich meldt als zij-instromer is in de afgelopen jaren sterk gestegen. "Het is voor een school vaak het verschil tussen niemand hebben en iemand hebben die ook nog eens buitengewoon gemotiveerd is. Het kan een hele welkome aanvulling zijn om een zij-instromer toch aan te nemen", aldus Oppers.

Ook op andere manieren wordt het lerarentekort aangepakt. Zo beginnen vier universiteiten in 2022 een masteropleiding tot leraar basisonderwijs, meldt AD vandaag.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie