Binnenland

‘Toeristenquotum: als Lowlands is uitverkocht kom je er ook niet meer in’

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Toeristenquotum: als Lowlands is uitverkocht kom je er ook niet meer in’

[KRO-NCRV] Nieuwe cijfers vandaag over het toerisme in Nederland. Korte samenvatting: het groeit. Nog steeds. Toeristen hebben vorig jaar bijna 76 miljard euro uitgegeven in Nederland volgens het CBS. De branche zorgt ook voor honderdduizenden banen. Maar de cijfers worden niet overal met gejuich ontvangen, want het levert ook een hoop overlast op: overvolle binnensteden, dronken toeristen, rotzooi en schade aan het milieu.

Pretpark

Toerismedeskundige Stephen Hodes waarschuwt al een paar jaar dat Amsterdam een pretpark aan het worden is. Hij werkt zijn hele leven al in het toerisme en is nu directeur van Lagroup, een adviesbureau op het gebied van onder meer vrijetijdsbesteding en toerisme. De groei wordt niet veroorzaakt door Airbnb en de prijsvechters in de luchtvaart, zoals veel mensen denken. “De verklaring komt heel ergens anders vandaan”, zegt Hodes. “De middenklasse in de hele wereld is gegroeid. Dat zijn nu meer dan twee miljard mensen. En reizen hoort bij status, daar zijn wij allemaal gevoelig voor. We zijn mobieler geworden en de grenzen vallen weg. Denk aan de Chinezen en de Russen, die eerst niet mochten reizen, maar nu wel. En reizen is een recht geworden, vinden we.”

Banen

Meer dan 540.000 mensen verdienen hun brood in het toerisme. Bijna de helft daarvan werkt in de horeca. Vice-voorzitter Koninklijke Horeca Nederland Amsterdam en hotelmanager Nico Evers is één van de mensen die enorm blij wordt van de cijfers. “Hierdoor komen veel laagopgeleiden aan het werk. Die groep heeft heel lang moeite gehad om een baan te vinden. Amsterdam heeft er nog nooit zo goed voorgestaan.”

Hotelstop

Maar Hodes vindt niet dat Amsterdam er goed voorstaat, volgens hem is de balans tussen bezoekers, bewoners en bedrijven zoek. Hij heeft Amsterdam in progress opgericht, een burgerdenktank die oplossingen probeert te bedenken voor de problemen die het toerisme veroorzaakt in de stad. Hodes denkt dat alleen radicale ingrepen de overlast tegen kunnen gaan. “Vanaf morgen een hotelstop invoeren in Amsterdam en de metropoolregio! Als Lowlands is uitverkocht, kan je er ook niet meer heen."

Quote

Amsterdam moet per morgen een hotelstop invoeren

Stephen Hodes

Hodes is voor een toeristenquotum. "De gemeente moet een maximumaantal kamervergunningen per jaar uitgeven en dat is dan het maximumaantal hotelkamers. Bij dubbel bezet heb je het over 90.000 mensen per dag. En daar komt nog het aantal Airbnb-bedden en de cruiseschepen bij. Plus nog de omgeving rondom Amsterdam. Dan heb je het over een gigantisch aantal mensen. Ik ben pro-toerisme, maar je moet het wel reguleren.”

Bekijk hier het hele gesprek:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie