Binnenland
KRO-NCRV

Een EU-Veiligheidsraad goed idee? 'We zijn een tandeloze tijger binnen Europa'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een EU-Veiligheidsraad goed idee? 'We zijn een tandeloze tijger binnen Europa'

Nederland moet pleiten voor een eigen Veiligheidsraad voor de Europese Unie, dit stellen D66 en het CDA. Hiermee kan de Europese Unie beter optreden tegen problemen aan de grens. Maar met een Veiligheidsraad los je de problemen niet op, zegt Generaal Buiten Dienst Mart de Kruif bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De Kruif reageert daarmee op de stelling van Stand.nl: 'Europa moet een eigen veiligheidsraad krijgen'. "Ik zie dat wel zitten, mits het een sterke Europese peiler binnen de NAVO wordt. Het is goed omdat je het Verenigd Koninkrijk dan aan boord houdt en dat Duitsland een belangrijke rol speelt."

Tandeloze tijger

De Kruif denkt niet dat daarmee alle problemen opgelost worden. "Zo'n Raad leidt niet tot politieke eenheid. Dat is een probleem, die hebben we nog niet. We zijn echt een tandeloze tijger binnen Europa. Negentig procent van de strategische middelen van de NAVO zijn Amerikaans, en niet Europees. Dus dan kunnen we wel een Raad hebben, maar militair gezien kunnen we nog steeds ontzettend weinig", betoogt De Kruif.

"Je moet durven investeren in een krijgsmacht", gaat De Kruif verder. "En dat kan samen, binnen Europees verband. Je zult ook moeten kijken naar fundamenteel meer uitgeven aan defensie. Daar hebben alle Amerikaanse presidenten een punt. Voor onze veiligheid in Europa zijn we puur afhankelijk van de capaciteiten van de VS. Dat gaat de komende decennia ook zo blijven."

Efficiënter

"Je zou veel efficiënter kunnen werken binnen Europa als je dezelfde wapensystemen zou hebben, dezelfde training en doctrine. Maar zo ver zijn we nog niet. Dat gaat echt jaren duren voordat je de slagkracht kan genereren, die nodig is om de politieke eenheid in buitenlands beleid tot uiting te brengen."

Is één Europees leger dan een goed idee? "Dat hoeft niet", zegt De Kruif, "maar je moet wel een krijgsmacht hebben die met elkaar kan samenwerken. Een Europees leger zou mooi zijn, maar dat zie ik niet zitten gezien de politieke tegenstellingen. Maar begin de integratie van onderaf en kijk er goed naar waar je de winst kan halen."

Het kost geld

We moeten wel af van het idee dat dat geen geld kost, zegt De Kruif. "Dat kost ook gewoon geld", zegt de generaal, doelend op een samenwerking. "Je kunt veel halen bij efficiency maar ik mis bij de politiek de bereidheid om naar de twee procent norm te gaan. Dat is echt nodig, wil je als Europa je eigen slagkracht hebben. We kunnen nu echt niets zonder de Verenigde Staten."

Stand.nl: Europa moet een eigen veiligheidsraad krijgen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie