Binnenland
MAX

Anticonceptie bij meeuwen om overlast in Scheveningen te verminderen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Anticonceptie bij meeuwen om overlast in Scheveningen te verminderen

Een filmpje van een visetende vrouw, waar een meeuw een haring uit haar mond steelt, is deze week viral gegaan. Dit filmpje van de brutale meeuw is voor de politieke partij Hart voor Den Haag de druppel. De lokale politieke partij komt met het plan om meeuwen anticonceptie toe te dienen om zo de overlast in te perken. Dierenarts Pieter Colla is anticonceptie bij vogels en vertelt in Villa VdB welke methodes ingezet kunnen worden.

Video niet beschikbaar

Anticonceptie bij meeuwen staat nog in de kinderschoenen, maar bij duiven zijn al veel projecten gaande. In België is dierenarts Pieter Colla in meer dan veertig steden bezig met het beperken van duivenvoortplanting. In sommige steden is het aantal stadsduiven met 40% verminderd. Volgens Colla is dit de meest diervriendelijke manier om grote populaties duiven te verkleinen: "Je hoeft op deze manier geen dieren af te schieten of eieren te schudden."

Maïs

De anticonceptie vindt plaats via maïs, vertelt Colla: "We hebben een speciale coating voor maïs ontwikkeld dat er voor zorgt dat er geen vlies ontstaat rondom de dooier. En zo kan er dus geen kuiken in het ei groeien. Deze maïs zetten we elke dag op hetzelfde tijdstip, op dezelfde plek klaar voor de duiven."

Huismus

De vogeldeskundige vertelt dat we ons geen zorgen hoeven te maken dat ook andere vogels zich niet meer kunnen voortplanten door deze techniek. Het is een geneesmiddel dat je als vogel meerdere dagen achter elkaar moet gebruiken. De maïskorrels die de duiven eten zijn bovendien te groot voor de huismus om door te slikken.

Scheveningen

De techniek die bij duiven wordt toegepast kan volgens Colla niet een-op-een worden overgenomen bij Scheveningse meeuwen. "Duiven zijn groepsdieren, die kan je ook trainen elke dag rond dezelfde tijd op dezelfde plek te zijn. Dit werkt niet bij meeuwen. Ik wil graag met gemeente Den Haag meedenken hoe je dit bij meeuwen kan vormgeven."

De video van de brutale meeuw:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie