Binnenland
AVROTROS

Waarom deze zorgeconoom extra geld voor verpleegkundigen niet de beste oplossing vindt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom deze zorgeconoom extra geld voor verpleegkundigen niet de beste oplossing vindt

Verpleegkundigen en verzorgenden moeten één schaal omhoog in salaris. Daar pleit de Beroepsvereniging voor Verpleegkundigen voor. Maar volgens gezondheidseconoom Marcel Canoy los je daar het probleem niet mee op, zegt hij in EenVandaag.

'Hoger salaris geen oplossing voor probleem in de zorg'

Video niet beschikbaar

"Een CliniClown verdient nog meer", zeggen verpleegkundigen. "Maar misschien verdient die CliniClown dan wel teveel", zegt Canoy. Volgens hem moet er veel meer veranderen dan salaris om meer mensen naar de zorgsector te trekken en de leegloop in de branche tegen te gaan. Volgens hem zijn het de arbeidsvoorwaarden die aangepakt moeten worden.

'We komen niet voor een bloemetje'

Vanmiddag sprak de Tweede Kamer over de motie van SP en PvdA om behalve te applaudisseren voor de zorg, ook met een plan te komen voor beter salaris en arbeidsvoorwaarden voor die beroepsgroep. De motie is uiteindelijk niet aangenomen en er komt nu dus geen salarisverhoging.

Enkele verpleegkundigen en verzorgenden togen met een petitie naar Den Haag. Het gaat het zorgpersoneel om waardering voor hun werk: "We komen niet voor een bloemetje of een haring." "Als je ook maar een greintje respect hebt, neem je die motie gewoon aan", vertelt operatieassistent Anja. Ze werkt al dertig jaar in de zorg en staat er ook voor haar dochter, die ook verpleegkundige is. "Ik hoop dat we iets nalaten voor de volgende generatie. Dat we een beter zorgstelsel achterlaten."

Werkdruk en bureaucratie

Zorgeconoom Marcel Canoy ziet echter geen heil in het deel van de motie dat gaat over salarisverhoging. Het gaat volgens hem niet de problemen in de zorg oplossen. "Pak de werkdruk aan. Pak de bureaucratie aan."

Wel is hij voorstander voor een eenmalige bonus voor verpleegkundigen die zich hebben ingezet tijdens de coronacrisis. "Keer die bonus gewoon uit. Daar moet je ruimhartig in zijn." Maar om een 'enorm grote beroepsgroep als deze' een salarisverhoging te geven lijkt hem geen goed idee. "Dat is niet de beste oplossing."

Verpleegkundigen stoppen

Intussen gaat kraamverzorgende Astrid gaat voorlopig niet meer aan het werk. "Na berekeningen kom ik in de werkloosheidsuitkering per saldo meer overhoud, dan dat ik werk."

Ze vindt het ontzettend jammer want het is een prachtig vak vertelt ze: "Dat je op zo'n moment twee mensen in ouders ziet veranderen, en dat je daarbij mag zijn. Dat is prachtig." Ze heeft wel advies voor beginnende kraamverzorgers: "Trouw een miljonair en ga dan dit vak doen. Want het is het meest waardevolle vak dat er is."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie