Wat moeten we verwachten van het debat over de blunder van Ollongren?
- Nieuws
- Wat moeten we verwachten van het debat over de blunder van Ollongren?
Een dag na de blunder van verkenner Kajsa Ollongren, waarbij haar aantekeningen voor de verkenning werden gefotografeerd, ligt de formatie stil en gaat de Tweede Kamer eerst in debat over de kwestie voor dat ze weer beginnen. Dat komt vooral doordat er veel vragen zijn over de zin die ging over de positie van CDA’er Pieter Omtzigt.
Vandaag werd ook bekend dat zowel Ollongren als Jorritsma als aftredend verkenners beschikbaar zijn voor een debat. Daarnaast moeten beiden een ‘zo volledig mogelijk’ eindverslag maken, zodat daar over gedebatteerd kan worden. Volgens Kamervoorzitter Arib is dat een noodzakelijk onderdeel van het historisch archief van deze kabinetsformatie.
Volgens politiek verslaggever Ewoud Kieviet zijn er vooral nog veel vragen over de zin die ging over Pieter Omtzigt. Er moet duidelijk worden wie het heeft geschreven. De komst van het debat is overigens ook opvallend: gisteren wilden Mark Rutte en D66-leider Kaag nog niet meewerken aan een debat, toch stemde hij vandaag toe. “Schoorvoetend hebben D66 en de VVD ook in moeten stemmen met het debat”, vertelt Kieviet in Nieuws en Co.
Video niet beschikbaar
Pijnlijk debat in het verschiet
“Het zal misschien ook wel een pijnlijk debat worden. Want er wordt namelijk gesproken over een gekozen volksvertegenwoordiger. Het kan daarom op twee manieren pijnlijk worden. Voor Omtzigt zelf als duidelijk wordt dat er wordt getwijfeld over zijn stabiliteit. Maar het kan ook pijnlijk worden voor degene die het heeft opgeschreven of wie de suggestie gemaakt heeft. Het is nog wel de vraag of duidelijk gaat worden wat er uit het debat gaat komen. De gesprekken bij de verkenning zijn namelijk vertrouwelijk, het is maar de vraag of deze gebroken wordt en vragen beantwoord worden”, gaat Kieviet verder.
Er zijn natuurlijk ook al nieuwe verkenners aangesteld, voor hen is het vooral de vraag wanneer zij weer opnieuw kunnen beginnen met verkennen voor een kabinetsformatie. “Het lijkt erop dat ze moeten wachten tot het debat en dat de gesprekken daarmee een week stil liggen. Daarnaast heeft ook het vertrouwen een tik gekregen, dus dat zal opnieuw opgebouwd moeten worden. Als die zeventien partijleiders moeten ook weer in gesprek, dus het is maar de vraag of er snel geformeerd kan worden.”
Wilders wil vooral ‘volstrekte helderheid’ over de kwestie
PVV-leider Wilders wil vooral graag weten wat er precies gebeurd is. “We hebben een notitie gezien waarin een gekozen volksvertegenwoordiger eigenlijk wordt weggebonjourd naar een andere functie. We leven nu eenmaal niet in een land waar een minister een gekozen volksvertegenwoordiger op een zijspoor kan zetten. Daar moet helderheid over komen”, vertelt Wilders.
Wilders wil vooral juist weten wie het te verwijten valt in dit geval. Wat hem betreft kunnen de formatiegesprekken niet doorgaan als er geen duidelijkheid komt over de notities. ”We willen vooral weten wie het heeft opgeschreven en wie dat heeft gedaan. Daar moet wel helderheid over komen, anders kunnen we moeilijk verder”, vertelt Wilders over het te voeren debat.
Het is echter wel de vraag of er genoeg helderheid komt in het debat, weet ook Wilders. Toch ziet hij uit naar het debat en denkt hij dat er duidelijkheid kan komen. “Volgens de nieuwe verkenners zou het gaan om een inventarisatie, blijkt uit een brief die zij vandaag hebben verstuurd. Dat roept veel meer vragen op. Ik wil bijvoorbeeld weten wie die inventarisatie dan heeft gemaakt. Is het dan alleen maar tussen de twee oud-verkenners besproken? Het wordt er niet bepaald duidelijk op en het moet juist wel duidelijk worden”, gaat Wilders verder.
N&C ollongren en jorritsma
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.