Binnenland
NOSNTR

Ook Janssen-vaccin goedgekeurd voor EU

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook Janssen-vaccin goedgekeurd voor EU

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen goedgekeurd. Van dat vaccin heeft Nederland 11,3 miljoen doses besteld, die dit jaar geleverd moeten worden.

Video niet beschikbaar

"We zaten in een vergadering, maar tijdens de vergadering hebben we wel even gejuicht", zegt Marjolein Kikkert in Nieuws en Co. Kikkert is moleculair bioloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum en was betrokken bij de ontwikkeling van het vaccin.

Het is het vierde coronavaccin dat door het EMA wordt goedgekeurd, na de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. In tegenstelling tot die vaccins vergt het Janssen-vaccin maar één prik. Een ander voordeel is dat het op koelkasttemperatuur bewaard kan worden.

Ontwikkeling

"In onze gespecialiseerde laboratoria kunnen we met levend coronavirus werken", legt Kikkert uit. "Daar hebben we verschillende kandidaatvaccins op getest en de beste eruit gepikt die de meeste kans had om een heel goed vaccin te worden."

Het vaccin gebruikt dezelfde techniek als het vaccin van AstraZeneca, maar heeft een iets hogere effectiviteit. "We verwachten dat een tweede prik dat nog hoger maakt, maar daar zal de komende tijd meer onderzoek naar worden gedaan."

Dat is ook nodig, legt Kikkert uit. "Hoe minder gelegenheid de ziekte krijgt om van de vaccins te leren en eventueel immuun te worden, hoe beter."

kikkert

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie