Binnenland
AVROTROS

Cabaretier Jasper van Kuijk over het 'donorendum'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Cabaretier Jasper van Kuijk over het 'donorendum'

"Jawel mensen, we krijgen misschien toch nog een keer een referendum!" De Eerste Kamer heeft aangekondigd dat ze pas stemt over de intrekkingswet van het referendum na de deadline voor de 300.000 benodigde steunbetuigingen van het door Geenstijl voorgestelde referendum over de donorwet. Snapt u het nog? Cabaretier Jasper van Kuijk stelt bij EenVandaag dat het makkelijker is alles maar even het donorendum te noemen.

Column van Jasper van Kuijk over het donorendum

Het donorendum maakte de D66 de laatste tijd doelwit van veel kritiek. Ook Van Kuijk stelt een aantal punten van de partij ter discussie. "Toegegeven, ik kreeg ook een ietwat ongemakkelijk gevoel toen D66 tegelijkertijd een wet introduceerde die mensen standaard orgaandonor maakt, terwijl ze aan de andere kant ijvert voor een vrijwillig levenseinde. Dan ga je toch denken."

Maar de cabaretier weet ook iets positiefs te melden over de democraten. Hij ziet de D66 op het gebied van het referendum nog steeds een positievere houding aannemen dan de andere coalitiepartijen. "De VVD verandert haar naam ondertussen liever in Volkspartij voor Vrijheid en Indirecte Democratie, de ChristenUnie laat zich liever leiden door hoge hand dan van onderop en Sybrand Buma maakt al jaren lang duidelijk dat hij ├╝berhaupt niets met mensen heeft"

De extra optie van de donorwet

De cabaretier voegt graag nog een andere optie aan de donorwet toe. Nu is het enerzijds 'je moet je afmelden als donor' of anderzijds 'je moet je aanmelden als donor'. "Geef mensen alleen organen wanneer die mensen zich geregistreerd hebben. Of het nu is als donor of juist niet. Wanneer je de moeite neemt je te registreren, dan pas kan je organen ontvangen."

Mensen die zich niet registreren, kunnen volgens de cabaretier niet verwachten dat ze mogen profiteren van een systeem waar je niet aan deelneemt. "Een reisverzekering betaalt ook niet uit als je hem niet afsluit. Of om in orgaantermen te blijven, het is een gevalletje oog om oog."

Over EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie