Binnenland
NOS

Rutte: avondklok heftige maatregel, maar dit is cruciaal moment

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte: avondklok heftige maatregel, maar dit is cruciaal moment

Invoering van een avondklok is een heftige maatregel. Dat erkende premier Rutte in een toelichting op de nieuwe maatregelen van het kabinet om het coronavirus terug te dringen en te beteugelen. De avondklok is van de plannen het meest in het oog springende voornemen. De maatregel moet zaterdag of zondag aanstaande ingaan.

Video niet beschikbaar

"Niemand staat er bij te juichen", zei de demissionaire premier. Ook benoemde hij dat er volgens hem sprake is van "een cruciaal moment voor de nationale veiligheid en volksgezondheid".

Hij benadrukte dat de avondklok pas echt ingaat als de Tweede Kamer ermee instemt. Volgens Rutte "moeten we ons nog een keer schrap zetten, nu alle alle deskundigen waarschuwen voor een derde golf". Met de avondklok wil het kabinet bereiken dat er minder groepsvorming is, dat er minder wordt gereisd en dat minder mensen bij elkaar op bezoek gaan. "Minder contracten om daarmee besmettingen te voorkomen. Want dat is en blijft de essentie."

Het kabinet wil de avondklok instellen tussen 20.30 uur en 04.30 uur. Het is de bedoeling dat de maatregel een paar dagen na het Kamerdebat ingaat. Hij geldt tot en met 9 februari. Alleen mensen met een ondertekende verklaring mogen toch naar buiten. Er is een aantal uitzonderingen op de avondklok, onder wie mantelzorgers en mensen die per se naar hun werk moeten.

Volgens Rutte gaan de maatregelen veel van mensen vragen, maar zullen ze ook veel opleveren.

Vanmiddag staat er een debat gepland, maar er gaan stemmen op om dat naar morgen te verplaatsen.

Persconferentie kabinet 20 januari 2021

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie