Binnenland
EO

Voorzitter Coöperatie Laatste Wil opgepakt: 'Heksenjacht gaande'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter Coöperatie Laatste Wil opgepakt: 'Heksenjacht gaande'

Jos van Wijk, voorzitter van de Coöperatie Laatste Wil is opgepakt door de politie omdat hij wordt verdacht van hulp bij zelfdoding. Schrijver Barbara van Beukering, lid van de coöperatie, vindt het een merkwaardige actie vertelt ze in Dit is de Dag: "Schandalig, echt schandalig. Van Wijk is een zeer integere voorzitter die alles volgens de regels van de wet doet."

De Coöperatie Laatste Wil, waar Van Wijk de voorzitter van is, pleit voor controle over het levenseinde en informeert mensen over het plegen van suïcide. Van Beukering vindt "zelfbeschikking over het eigen levenseinde extreem belangrijk." "Zelfdoding an sich is niet strafbaar. Ik vind het gek dat je jezelf wel van het leven mag beroven, maar dat het niet gefaciliteerd wordt door een middel waarop je dat op waardige manier kunt doen."

Gevaarlijk

Psychiater Esther van Fenema vindt het gevaarlijk als de Coöperatie Laatste Wil in die behoefte zou voorzien. "Er zijn heel veel psychische aandoeningen die risico geven op suïcide. Hoe is het mogelijk dat mensen van een organisatie die daar niet in geschoold zijn dat faciliteren? Hoe weet je dat je dat goed doet?"

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Jos van Wijk van hulp bij zelfdoding én deelneming aan een criminele organisatie die het plegen of beramen van hulp bij zelfdoding als oogmerk heeft. De politie heeft daarom dinsdag het huis van Van Wijk in Apeldoorn doorzocht en ook een woning in een andere plaats. In de zomer startte het OM een onderzoek op naar de activiteiten van de Coöperatie Laatste Wil, in verband met een aantal recente gevallen van zelfdoding. Hierbij wordt gekeken naar de rol van de coöperatie.

Poeder

Medisch-ethicus Theo Boer vermoedt dat er in het huis van Van Wijk 'een poeder is gevonden of iets dergelijks.' "Als het OM daar actie onderneemt, neem ik aan dat ze aanduiding hebben dat er meer is gedaan dan alleen advies geven." Psychiater Van Fenema vindt het goed dat het OM het vergrootglas legt op de activiteiten van de coöperatie en volgens haar is het terecht dat er hard tegen opgetreden wordt. "Hulp bij zelfdoding is ongelooflijk tegen de wet en heel riskant voor mensen die mentaal niet op orde zijn. Daar kan je niet hard genoeg tegen optreden."

Schrijver Van Beukering zet daarentegen vraagtekens bij de gang van zaken: "Ik heb het gevoel dat er een heksenjacht gaande is. Omdat het OM al veel vaker de Coöperatie onder de loep legt."

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie