Binnenland
NOSNTR

Er komen honderden miljoenen extra voor horeca en cultuur

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Er komen honderden miljoenen extra voor horeca en cultuur

De coalitie trekt honderden miljoenen extra uit voor bedrijven die door de coronacrisis een zeer groot omzetverlies lijden, zoals in de horeca. Volgens Haagse bronnen zet het kabinet de komende dagen op de puntjes op de i.

"We hebben gisteren ook duidelijk een hand uitgestoken naar het kabinet. Ik ben in de eerste plaats wel dankbaar dat ze onze noodkreet juist geadresseerd hebben. En dat ze nu samen willen kijken hoe we door deze crisis kunnen komen", zei Johan de Vos, uitbater van café Boerke Verschuren en voorzitter van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland, in Nieuws en Co. Volgens hem kwam de noodkreet van gisteren er omdat ze in een onmogelijke positie zaten: "De enigen die een uitweg kunnen bieden, zijn de leden van het kabinet."

Betalen van huur en energie

Het is de bedoeling dat er een extra tegemoetkoming komt voor bedrijven die meer dan 70 procent minder omzet hebben dan eerder. Zij kunnen 85 procent van hun vaste lasten terugkrijgen. De maatregel zou met terugwerkende kracht ingaan, vanaf 1 oktober.

In de praktijk zullen vooral de horeca, de culturele sector en de evenementenbranche hiervan profiteren: in een groot deel van die sectoren wordt op dit moment nauwelijks iets verdiend. Het geld is bedoeld voor het betalen van de huur en de energierekening.

Geen versobering steunpakketten

De eerder aangekondigde versobering van financiële steunpakketten is van tafel. Diverse maatregelen zouden per 1 januari stap voor stap worden afgebouwd, maar volgens bronnen is dat nu ongepast.

Minister Wiebes ziet weinig in experimenten met het onder strikte voorwaarden openen van restaurants, zoals onder meer D66 had voorgesteld. "We kunnen proeven doen wat we willen, maar restauranthouders zijn heel goed in staat om zodra dat weer kan op een verantwoorde manier open te gaan. Maar de vraag is wanneer het verantwoord is, want het virus zit ons op de hielen", zei hij vandaag.

Hij voegde eraan toe dat er wel proeven komen met evenementen en misschien ook cafés. Die experimenten zijn dan bedoeld om het moment dat hele sectoren opengaan naar voren te kunnen halen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie