Binnenland
EO

Asieladvocaten geven IND een dikke onvoldoende

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Asieladvocaten geven IND een dikke onvoldoende

Nederlandse asieladvocaten beoordelen de taskforce die grote achterstanden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moet wegwerken met een flinke onvoldoende. Zowel de bereikbaarheid, de communicatie als de kwaliteit van besluiten scoort volgens advocaten onder de maat. Gemiddeld krijgt de IND een 3,7. Dat blijkt uit een peiling van Dit is de Dag (EO).

Zo’n honderd asieladvocaten vulden een enquête in over de Taskforce IND, die in maart 2020 werd ingesteld om achterstallige asielaanvragen weg te werken. Ruim driekwart van de advocaten ervaart sinds de invoering van die Taskforce een zeer hoge tot extreem hoge werkdruk. Volgens hen wordt dit veroorzaakt door een eenzijdige planning vanuit de IND. Ook ondeskundigheid en onervarenheid bij Taskforce-medewerkers wordt door de asieladvocaten genoemd als oorzaak van de toegenomen werkdruk.

Wil Eikelboom, voorzitter van de Vereniging Asieladvocaten & -Juristen Nederland zegt in Dit is de Dag dat hij geschokt is: "Meer dan de helft van mijn vakgenoten lijdt aan gezondheidsschade, daar schrik ik van."

foto: EO

Rechtsbescherming in geding

Door toedoen van de hogere werkdruk is volgens bijna de helft van de respondenten (45%) de kwaliteit van werkzaamheden verminderd. Twee op de drie advocaten zeggen dat door de hogere werkdruk en de gebrekkige communicatie met de IND de rechtsbescherming van asielzoekers in het geding is gekomen.

Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) wil in debat over de meest recente onthullingen: "De Kamer zal moeten optreden en moeten zorgen voor voldoende capaciteit (bij de IND red.). We moeten er op toezien dat het proces zo goed mogelijk verloopt."

Roelof Bisschop, Tweede Kamerlid van de SGP zegt het debat te steunen maar hoopt vooral dat er een einde komt aan het jojo-beleid. "De problemen in de wereld worden niet minder. Je zou toe moeten naar een solide IND die ook op buitenlandmissie kan als ze hier in Nederland minder nodig zijn. Dat je ook in de regio zaken kunt beoordelen."

In een reactie stelt een woordvoerder van de IND dat de organisatie met advocaten in gesprek wil en dat wordt bekeken hoe processen slimmer en efficiënter ingericht kunnen worden.

foto: EO

Dit is de Dag sprak met asieladvocaat Wil Eikelboom en Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Roelof Bisschop (SGP) over dit onderwerp.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie