Binnenland
NOSNTR

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen wil een totaalverbod op vuurwerk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Koen Schuiling van Groningen wil een totaalverbod op vuurwerk

Bij de komende jaarwisseling is het voor het eerst in een aantal gemeenten verboden om vuurwerk af te steken. De gemeenten Rotterdam, Nijmegen, Heumen, Gennep, Soest en de gemeente Mook en Middelaar hebben allemaal een totaalverbod op vuurwerk afgekondigd. Het leek er begin dit jaar op dat meer gemeenten zo'n verbod wilden instellen, maar dat zijn er uiteindelijk dus een stuk minder.

Ook Koen Schuiling, burgemeester van de gemeente Groningen en daarnaast voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, ziet graag een totaal vuurwerkverbod. "We zien een enorme druk op de ziekenhuizen. We weten welk effect vuurwerk heeft, het is zelfs zo dat er in een aantal gemeenten het karbietschieten wordt opgegeven. Het is duidelijk dat de jaarwisseling geen extra belasting voor de ziekenhuizen moet zijn", vertelt hij in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Dat totaalverbod lijkt dichterbij te komen vanwege de coronacrisis. Het kabinet kijkt daarom nadrukkelijk naar een landelijk verbod, daar zullen zij zich in november over buigen. Volgens Schuiling is een landelijk verbod ook het beste. "Het zou heel vervelend zijn als je in de ene gemeente wel een verbod hebt op vuurwerk, terwijl je in de andere gemeente geen verbod hebt. Dan krijg je reisverkeer tussen die gemeenten en dat is juist de manier waarop het virus zich verspreidt."

Kabinet lijkt een besluit voor zich uit te schuiven

Het kabinet wil een werkelijk besluit nog even voor zich uitschuiven. Maar volgens Schuiling is er een nu al een statement nodig. "Wij hebben nu al een verzoek om ook niet met kerst dingen te gaan organiseren, omdat wij voorspellen dat we dan nog niet van het virus af zijn. Iedere beweging maakt de kans op besmetting dan ook groter. We zien nu al dat in de randstad de ziekenhuizen overbelast zijn. Er komen al veel patiënten naar het noorden toe."

Het liefst ziet Schuiling dan ook al op dinsdag een beslissing over een mogelijk verbod op evenementen tijdens oudejaarsavond. Juist omdat mensen het dan al vroeg weten en zich er dan vervolgens alvast op kunnen instellen. Volgens hem is zo’n statement ook solidair naar het zorgpersoneel toe.

N&C vuurwerkverbod

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie