Binnenland
AVROTROS

Mustapha realiseerde islamitische natuurgraven, die er weinig zijn in Nederland: 'Sluitstuk van het leven hier'

foto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Mustapha realiseerde islamitische natuurgraven, die er weinig zijn in Nederland: 'Sluitstuk van het leven hier'

Toen Mustapha Ouarani nadacht over zijn laatste rustplaats, kwam hij tot de conclusie dat er in Nederland weinig begraafplaatsen zijn die bij zijn geloof passen. Om daar verandering in te brengen zorgde hij ervoor dat moslims terecht kunnen bij natuurbegraafplaats Eygelshof.

5 jaar waren Ouarani en zijn compagnon ermee bezig, maar nu is het dan zover. Een deel van de natuurbegraafplaats Eygelshof in Zuid-Limburg is gereserveerd voor moslims.

Op zoek naar eeuwige rust

"In 2017 kwam ik hier op bezoek met mijn vrouw", vertelt Ouarani over begraafplaats Eygelshof. "Toen kwam er vanuit onze eigen behoefte de vraag: waar kunnen we eigenlijk begraven worden in Nederland als moslims? En dan op een wijze die binnen het geloof past?"

Nederland telt talloze begraafplaatsen, maar die zijn niet allemaal geschikt. "Op de gemeentelijke begraafplaatsen zijn ook islamitische grafakkers aanwezig, maar die zijn niet voor eeuwig." En eeuwige rust is een heel belangrijk aspect van het islamitische graf, net zoals het teruggeven van het lichaam aan de aarde. "We gaan uit van soberheid, een stukje opgaan in de natuur."

Binnen 24 uur begraven

Een deel van de moslimgemeenschap in Nederland kiest volgens Ouarani op dit moment nog voor repatriëring. "Terwijl je binnen het geloof eigenlijk binnen 24 uur begraven zou moeten worden. Dus dat is eigenlijk innerlijk tegenstrijdig met je geloof."

De coronapandemie was een katalysator, vertelt Ouarani. Mensen konden tijdens de lockdowns niet begraven worden in het land van herkomst. "Mensen die geen repatriëringsverzekering hebben, lagen soms in Frankrijk wekenlang in koelcellen. Dat is niet te verantwoorden."

'Sluitstuk van het leven hier'

In Nederland is er volgens Ouarani regelmatig discussie over repatriëren. Mensen vragen zich af waarom moslims terugkeren naar het land van herkomst en of repatriëren wel goed is voor het milieu, vertelt hij.

"Nu hebben we iets wat gewoon een sluitstuk is van het leven hier." Want als je in Nederland leeft, wil je ook de mogelijkheid hebben om hier te worden begraven. "We maken ook onderdeel uit van deze maatschappij."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie