Binnenland
NOSNTR

Stichting voor coronapatiënten met langdurige klachten, 'Moe na geringe inspanning'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stichting voor coronapatiënten met langdurige klachten, 'Moe na geringe inspanning'

Na een half uur praten geen stem meer hebben, een week ziek zijn na een flinke fietstocht, denken dat je Alzheimer hebt omdat je ineens verschrikkelijk vergeetachtig bent. Wat kunnen artsen betekenen voor mensen die na covid-19 langdurig klachten hebben? Naar schatting kampen momenteel enkele tienduizenden Nederlanders daarmee. Ook jonge mensen die thuis uitziekten.

Video niet beschikbaar

De reguliere zorg kan velen helpen, maar het ministerie van VWS verwachtte een grotere behoefte aan nazorg. Daarom is er de stichting C-support die mensen bijstaat als zij vastlopen vanwege langdurige klachten na covid-19. De stichting kan de hulpvraag echter niet aan.

"We zijn aan het uitbreiden, maar wisten niet hoeveel mensen zich zouden aanmelden. Dat blijken er heel veel te zijn en dat overviel ons", zei oud-huisarts Alfons Olde Loohuis van C-support in Nieuws en Co.

Complexe problemen

Een deel van de mensen loopt vast. Denk aan mensen die door hun klachten niet aan het werk kunnen en vervolgens in een arbeidsconflict belanden, aan zzp-ers die financieel in de problemen komen doordat ze geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben of aan mensen die vereenzamen doordat ze hun sociale leven niet kunnen oppakken.

Mensen met zulke complexe problemen kunnen terecht bij de stichting C-support. Die is geïnspireerd op Q-support; een stichting voor mensen die langdurig klachten hielden na Q-koorts. Het ministerie van VWS heeft de mensen van Q-support gevraagd om een vergelijkbare begeleiding te verzorgen voor mensen die langdurig klachten houden na covid-19. Het ministerie heeft daar een budget van 4,8 miljoen euro voor vrijgemaakt.

Nazorgadviseurs

Sinds de start op 1 oktober, hebben zich ruim 400 mensen gemeld, zegt oud-huisarts Alfons Olde Loohuis van C-support. De mensen die zich melden zijn voor het grootste deel tussen de 20 en 55. Zo'n 90 procent heeft niet in het ziekenhuis gelegen.

Olde Loohuis sprak vooral mensen met zenuwpijn, kortademigheid, pijn op de borst, hoofdpijn en concentratieproblemen. "Wij koppelen patiënten aan zogeheten 'nazorgadviseurs'. Zij brengen gezamenlijk in kaart waar de beperkingen liggen en waar ruimte is voor verbetering."

C-support neemt geen reguliere medische zorg over, maar begeleidt patiënten op weg naar herstel. Bij een arbeidsconflict kan een arbeidsdeskundige bijvoorbeeld contact zoeken met de bedrijfsarts. Maar het kan ook gaan om hulp bij het aanvragen van een rolstoel.

Hulpvraag te groot

Anticiperen op een traag herstel is volgens Olde Loohuis essentieel. "Dat is de belangrijkste les van de Q-koorts. Patiënten zeiden: 'Als ik 4 jaar geleden had geweten dat die vermoeidheid zó lang zou duren dan had ik mijn leven eerder aangepast.' Daarmee zeg ik niet dat klachten na covid-19 óók zo lang aanhouden, maar een deel van de mensen zal lang onderweg zijn."

De hulpvraag is groter dan de stichting aankan. Tot nu toe zijn er zo'n 100 mensen gekoppeld aan een nazorgadviseur. Olde Loohuis verwacht dat C-support maandelijks 50 tot 100 mensen op weg kan helpen.

C-support

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie