Naar homepage
Binnenland

Oud-kinderombudsman: 'Je doet kinderen geweld aan als je geen getest anti-pestprogramma gebruikt'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-kinderombudsman: 'Je doet kinderen geweld aan als je geen getest anti-pestprogramma gebruikt'

Basisscholen zijn vrij om te kiezen welk anti-pestprogramma ze gebruiken op hun school. Onacceptabel, zegt voormalig kinderombudsman Marc Dullaert in Stax&Toine. "Het gaat om veiligheid van kinderen. Scholen moeten een programma kiezen dat bewezen getest is. En dan vind ik het niet kunnen dat je kinderen geweld aan doet als je geen getest anti-pest-programma's gebruikt."

Bijna een derde van de basisschoolleerlingen wordt af en toe gepest. De afgelopen jaren zijn veel anti-pestprogramma's opgericht, maar niet elk programma is effectief. Socioloog Tessa Kaufman onderzocht het KiVA-programma, en daaruit blijkt dat 80% gebaat is bij dit programma, maar 1 op de 5 niet.

"Die kinderen voelen zich nog veel vervelender. Dat zouden die kinderen bij wie het niet lukt op zichzelf kunnen betrekken, door te denken: andere kunnen wel geholpen worden en ik niet. Die kinderen zijn emotioneel soms nog slechter af", zegt Kaufman.

'Streef naar 0'

Janny Bolink is een van de trainers van het KiVA anti-pestprogramma. "Wij wisten al van die 20% en nu gaan we aan de slag met hoe dat kan. We proberen ook altijd aan scholen mee te geven: wees niet tevreden als er 1 kind gepest wordt in je klas, streef naar 0."

"We gaan met kinderen in gesprek onder de norm: als groep hebben we het samen fijn. Als er iemand gepest wordt kijk je als groep hoe je ervoor kunt zorgen dat iemand het fijner heeft op school. Dat zet kinderen aan het denken", zegt Bolink.

'Ik kan het niet begrijpen'

Dullaert kan niet begrijpen dat het acceptabel is voor de onderwijsinspectie, om een niet-getest anti-pestprogramma te gebruiken. "Elk gepest kind is er een teveel. De aanpak van pesten moet veel strenger gereguleerd worden. Het is mentaal geweld wat je een kind aan doet."

Hij vindt het dan ook niet acceptabel dat bij het KiVA-programma 20% buiten de boot valt. "Het is heel fijn wat KiVa bereikt heeft tot nu en toe, maar nu moeten we kijken hoe we die 20% kunnen helpen."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie