Binnenland

18 september: de dag dat alles veranderde voor de Nederlandse rechtsstaat

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 18 september: de dag dat alles veranderde voor de Nederlandse rechtsstaat

[EO - BNNVARA - AVROTROS - KRO-NCRV] Het is de dag dat Derk Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B. wordt vermoord. 18 september veranderde een hoop voor de Nederlandse rechtsstaat. Advocaat Veerle Hammerstein werkte lang samen met Wiersum en besloot met twee collega’s een fonds voor zijn kinderen op te richten.

Hammerstein werkt 10 jaar samen met Wiersum op Advocatenkantoor van Gessel. Ze begonnen ongeveer tegelijkertijd in het vak.

Video niet beschikbaar

"Derk staat voor mij heel erg aan het begin van mijn carrière als advocaat. We zijn ongeveer tegelijkertijd begonnen er zit een jaar of twee tussen. Dus in onze beginjaren hadden wij veel aan elkaar. Ik, moet ik zeggen, iets meer aan hem dan hij aan mij. Vooral als het om kennis gaat, om bevlogenheid. Hij was wel een voorbeeld voor mij op kantoor."

Als de dag van gisteren

"Ik was in de sportschool. Ik liep naar mijn telefoon in mijn kluisje en ik had zoveel oproepen gemist. Het is zo’n moment waarvan je hoopt dat hij nooit komt. Dat je naar je telefoon kijkt en denkt hier is iets gruwelijk mis. Terwijl ik mijn telefoon in mijn handen had belde mijn man, tevens collega en opleider van Derk, en daar hoorde ik het. Toen kwam er ongeloof, paniek ook wel. Ik weet dat ik in paniek raakte en dacht dit kan niet, het mag niet."

Hammerstein snelt zich naar kantoor en daar blijkt ze niet de enige te zijn. Veel collega’s, maar ook oud collega’s weten het kantoor te vinden om steun te zoeken bij elkaar. Een verdienste van Derk, volgens Hammerstein.

'Verbondenheid'

"Daar heb ik een hele bijzondere herinnering aan, aan de verbondenheid die je dan voelt. Die echt wel bij Derk ligt. Derk was een verbinder en dat zagen we op 18 september op kantoor. Dat je allemaal verdriet hebt om Derk, dat je heel veel herinneringen hebt aan Derk. We hebben ontzettend veel herinneringen opgehaald aan hem. Dat was voor mij 18 september."

In navolging na de dood van Wiersum, besluit Hammerstein met twee collega’s een stichting op te zetten om geld in te zamelen voor de kinderen van Derk. Om er voor te zorgen dat hen in de toekomst niets ontbreekt als het gaat om scholing en ontwikkeling. Het idee werd een daverend succes.

'Dat is het systeem'

"Er is heel veel gedoneerd. Met name kantoren en vakgenoten, maar ook iets daarbuiten. Ik denk ook echt dat het iets is wat we als beroepsgroep neer hebben gezet. Het is absoluut een heel groot succes geworden. Daar ben ik heel dankbaar een blij voor en ik hoop dat we de kinderen zo iets mee kunnen geven."

Inmiddels is er een verdachte opgepakt en zal zijn zaak in januari voorkomen. Hammerstein volgt de zaak op de voet.

"Ik ben heel blij dat de verdachte een goede advocaat heeft. Dat is het systeem. En als je het over de rechtsstaat hebt die zo hard geschud is, zo erg op z’n grondvesten heeft geschud. Dan is dat het fundament daarvan. Rechtsbijstand ook aan die jongen of man, want dat is het fundament van de rechtsstaat."

"Dat klinkt misschien gek, maar dat is precies waar Derk voor stond en ik zou Derk ongelofelijk te kort doen als ik zou zeggen, die jongen mag geen advocaat."

Advocaat Veerle Hammerstein over Derk Wiersum

Ster advertentie
Ster advertentie