Binnenland
NOS

Hoe werkt de E-nose coronatest en wat hebben we er in de toekomst aan?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe werkt de E-nose coronatest en wat hebben we er in de toekomst aan?

De E-nose zou binnen enkele seconden een coronabesmetting kunnen uitsluiten en zo onnodige quarantaines tegen kunnen gaan. Op korte termijn zal de GGD dit apparaat gaan inzetten bij de teststraten, nadat er succesvolle resultaten zijn behaald bij onder anderen GGD Amsterdam, het Leids Universitair Medisch centrum (LUMC).

"Het is een soort blaastest, zoals we die ook kennen van de politie. Dit apparaat is groter. Je ademt een aantal keer in het apparaat, en in die uitademingslucht zitten kleine componenten die worden gedetecteerd door dat apparaat. Die maken daar een profiel van, die wijst uit of je ziek bent", vertelt Geert Groeneveld, hoofdonderzoeker bij het LUMC in Met Het Oog Op Morgen.

Met het apparaat kan je dus niet stellen of iemand het virus wel heeft, maar je kan het in ieder geval uitsluiten. Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de geteste mensen het virus definitief niet heeft, terwijl het bij een kwart onduidelijk is of iemand wel besmet is met het virus. De test is dus Een PCR-test blijft vaak toch nodig om een besmetting met het virus helemaal uit te sluiten.

E-nose kan worden ingezet als screening bij teststraat

"Ik denk daarom dat die E-nose vooral als screening ingezet kan worden. Als eerste screen je dan met een E-nose, waaruit dan in ieder geval drie kwart van de mensen wordt uitgesloten. Het kwart aan mensen dat dan over blijft zal dan door moeten naar de volgende test", gaat Groeneveld verder.

De E-nose is dus vooral relatief betrouwbaar in het uitsluiten van dat iemand het virus bij zich draagt, toch wil Groeneveld er nog niet aan denken om de test volledig te gebruiken. "Maar gezien de discussie over de testcapaciteit in laboratoria en de discussie over of we onze samples niet naar het Midden-Oosten, die problemen kan je ondervangen door minder PCR-tests nodig te hebben. Door enkel een specifieke groep alleen die test te laten ondergaan."

Er zijn ook meerdere toepassingen mogelijk. Zo zouden ook werkgevers, voetbalclubs en organisatoren van evenementen kunnen profiteren van een test. Toch plaatst Groeneveld daar kanttekeningen bij, het is namelijk niet zeker of die test ook werkt bij asymptomatische mensen die besmet zijn met het virus.

Breed uitrollen om zo meer te kunnen testen

Inmiddels heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wel een groot aantal van deze apparaten besteld. Bovendien ook met de bedoeling om deze bij alle teststraten in te zetten. Daar kan het doorontwikkeld worden en uitgerold worden.

Het onderzoek gaat echter door. "We zullen verder moeten kijken naar wat er gebeurt met de tests zodra er andere virussen ook de rondte in gaan. Dat hebben we afgelopen zomer niet kunnen testen omdat de virussen er toen nog niet waren. We moeten daarom andere toepassingsgroepen gaan bekijken en we moeten ook kijken of we met deze tests asymptomatische infecties kunnen opvangen."

OOG E-nose

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie