Binnenland
KRO-NCRV

Kerkhistoricus: 'Slechte zaak dat kerken zich beroepen op uitzonderingspositie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kerkhistoricus: 'Slechte zaak dat kerken zich beroepen op uitzonderingspositie'

Terwijl verschillende gemeenten dit weekend vanwege de nieuwe coronamaatregelen boetes uitdeelden voor illegale feesten, maakte de Hersteld Hervormde Gemeente in Staphorst gebruik van haar uitzonderingspositie. Tijdens drie verschillende kerkdiensten kwamen zondag honderden mensen bij elkaar zonder mondkapje op. Ook werd er gezongen.

De kerken hoeven zich maar aan een beperkt aantal coronamaatregelen te houden en er geldt geen maximumaantal bezoekers. Ook hoeven bezoekers geen mondmasker op. In Spraakmakers reageert theoloog en hoogleraar aan de Radboud Universiteit Peter Nissen op de stelling 'Ook kerkgangers in Staphorst moeten hun verantwoordelijk nemen'. "Ik denk dat het een slechte zaak is dat kerken zich beroepen op uitzonderingspositie."

Scheiding van kerk en staat

De theoloog, die ook kerkhistoricus is, legt uit. "Kerken doen dat op basis van een oude traditie die we in Nederland hebben, van scheiding van kerk en staat en Godsdienstvrijheid. Maar de vraag is: Wanneer gaat een beroep op dát principe botsen met maatschappelijke verantwoordelijkheid? Want die hebben die kerken ook. Ik denk dat het heel onverstandig is dat je de marges van de wetgeving opzoekt en jezelf permitteert wat andere maatschappelijke groepen in de samenleving niet mogen."

Nissen pleit voor solidariteit van de kerken met andere groepen in de samenleving. "Wat daar niet kan, met het oog op onze maatschappelijke veiligheid, zouden we in de kerk ook niet moeten doen."

Staphorst de zwarte piet

De kerkgemeenschappen in o.a. Staphorst zijn ervan overtuigd dat ze het goed doen. Hij vindt het niet netjes om Staphorst de zwarte piet te geven. "Het komt in veel bredere kring voor in wat genoemd wordt 'Bevindelijk Gereformeerd Nederland'." Volgens Nissen gaat het bijvoorbeeld om de hersteld hervormde kerk en gereformeerde gemeenten.

'Alles ligt in Gods hand'

"Als theoloog heb ik wel bedenkingen bij de opvatting die in bevindelijk gereformeerd Nederland gebruikt wordt, maar die helemaal niet representatief is voor de kerken in Nederland", aldus Nissen. Hij doelt daarmee op de reactie van gelovigen dat alles in Gods hand ligt, Hij bepaalt of je het coronavirus krijgt of niet. Nissen heeft zijn bedenkingen daarbij. "Dan maak je God wel verantwoordelijk voor heel veel. Welke godsbeeld zit daarachter? Dat vraag ik me af. God heeft mensen een eigen verantwoordelijkheid gegeven, en de pandemie zal niet opgelost worden zonder ons."

"Dat vraagt van ons een verantwoord handelen en in acht nemen van regels. Ik vind het als theoloog kwalijk om dat maar aan de Goddelijke voorzienigheid over te laten", betoogt Nissen.

De theoloog hoopt dat de uitzonderingspositie van kerken wordt opgeheven. Dat kan nu nog niet, vanwege de grondwet. Maar woensdag debatteert de Tweede Kamer over de corona spoedwet. Daarin kunnen wel amendementen worden aangenomen. "Daarmee wordt groter belang gediend, namelijk het belang van de hele samenleving. Belang van de kerken moet daaraan ondergeschikt zijn."

Stand.nl: Ook kerkgangers in Staphorst moeten hun verantwoordelijk nemen

Ster advertentie
Ster advertentie