Binnenland
AVROTROS

Draagvlak voor versoepeling, maar meerderheid wil vooral terrassen open

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Draagvlak voor versoepeling, maar meerderheid wil vooral terrassen open

Er kan volgende week iets meer, maar het is wel een risico, benadrukte Rutte gisteravond. Een meerderheid van de mensen steunt de versoepelingen. "Maar ook een meerderheid wil dat de terrassen opengaan. 60 procent vindt dat dat per direct moet kunnen", zegt opiniepeiler van EenVandaag Gijs Rademaker over onderzoek onder leden van het EenVandaag Opiniepanel.

De versoepelingen worden goed ontvangen. Het openen van de scholen en de meeste contactberoepen vinden veel mensen een goede zaak. En ook het mogelijk maken van teamsporten en winkelen op afspraak worden door een meerderheid toegejuicht.

Avondklok

Van de maatregelen die worden verlengd, valt op dat de veelbesproken avondklok ruime steun krijgt. 60 procent is voor een nieuwe verlenging. De groepsbeperking binnen (44 procent steun) en buiten (38 procent steun) doet een stuk meer pijn.

Een minderheid staat daarachter. De onvrede over die groepsbeperking, vlak na de invoering al goed te zien, blijft wijdverbreid. Mensen vinden de maatregel beperkend én onlogisch: "Een persoon op bezoek is idioot als je bedenkt dat deze wel bij een echtpaar op bezoek mag komen, maar het echtpaar niet bij die persoon. Ik voel me als een klein kind behandeld", zegt een ondervraagde.

Terrassen open bovenaan

Al met al kan het totaalpakket aan besluiten van het kabinet lang niet bij iedereen op enthousiasme rekenen. 52 procent is daar positief over, tegenover 45 procent die negatief is. Veel mensen (55 procent) vinden dat de besluiten van het kabinet te weinig perspectief bieden.

Ook doet het kabinet volgens een meerderheid (63 procent) nog onvoldoende voor mensen die het mentaal zwaar hebben. Alle uitslagen van het onderzoek onder leden van EenVandaag Opiniepanel lees je hier.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie