Naar homepage
Binnenland

Senioren willen graag op reis: 'Het kan wel de laatste keer zijn'
AVROTROS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Senioren willen graag op reis: 'Het kan wel de laatste keer zijn'

De helft van de Nederlandse 55-plussers durft dit jaar niet op vakantie, zolang de coronapandemie niet uitdooft. Dat blijkt uit een representatieve steekproef onder senioren in Nederland van onderzoekbureau Ruigrok NetPanel en Startpagina.nl.

Harco van Uden, onder meer baas van seniorenreizenonline.nl, ziet de toekomst voor de bedrijfstak inmiddels al wat zonniger in, vertelt hij in Stax&Toine. Waar een paar maanden geleden ongeveer alles werd gecanceld, gaat nu toch een aanzienlijk aantal Nederlanders op reis. Wel geeft hij aan dat er continu vragen komen over waar je nu wel en niet naar toe kan en over de te nemen veiligheidsmaatregelen. "Dat het zo kan verschillen per land en per moment. Het is wel begrijpelijk dat mensen niet meer weten wat nu verstandig is."

'Ik wil nog 40 jaar mee'

Wil Kolsteren is een reislustige 75-plusser. Hij had nogal wat plannen dit jaar. Een echte globetrotter. Met zijn Spaanse vrouw zou hij op familiebezoek in Spanje gaan, een Duitse stedentrip doen en ook even naar Parijs en Praag gaan. Het werden voornamelijk busreizen in het voorjaar en het najaar. Toch besloot hij om alles te cancelen. "Ik wil nog wel veertig jaar mee. Daarnaast heb ik ook geen zin in gedoe met mondkapjes in een bus, trein of vliegtuig. Daar begin ik niet aan. Zodra corona van de baan is, pakken we de auto."

Harco van Uden herkent deze reactie. Toch merkt hij dat er ook een groep senioren is die hoe dan ook op reis willen. "Met name van mensen die echt flink op leeftijd zijn, maar toch nog mobiel, hoor ik dat. Die hebben toch zoiets van 'het kan wel de laatste keer zijn'. We krijgen ook hartverwarmende reacties. Niet alleen de reisleiders, maar ook ons kantoorpersoneel. Sommige mensen zijn zo dankbaar dat ze toch op reis zijn geweest."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie