Binnenland
NOS

Een op de zes scholen gaat gratis maaltijden verzorgen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een op de zes scholen gaat gratis maaltijden verzorgen

Een op de zes scholen gaat gratis maaltijden geven aan leerlingen die met een lege maag naar school komen. De maaltijden worden verzorgd door het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis.

1 op 6 scholen gaat leerlingen gratis maaltijden geven op school

100 miljoen

Een op de zes scholen in Nederland heeft zich aangemeld voor gratis maaltijden of voor andere voedselsteun aan leerlingen. In totaal gaat het om 1302 scholen in zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs.

Het project is bedacht en opgezet door het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis. Niet alle scholieren zitten met een gevulde maag in de klas en dat kan invloed hebben op hoe de leerlinge leren. Via het project kunnen leerlingen een maaltijd op school krijgen of een boodschappenkaart van 11 euro per week waarmee ouders of verzorgers ontbijt voor hun kind kunnen kopen.

Het ministerie van Onderwijs heeft voor 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor voedselsteun aan zo'n 300.000 leerlingen voor dit jaar.

Laag inkomen

Een school komt in aanmerking voor de gratis maaltijden als ten minste 30 procent van de scholieren uit een gezin komt met een laag inkomen. De meeste deelnemende scholen staan in Zuid-Holland en Noord-Holland.

Twee derde van de scholen die zich hebben aangemeld kiezen voor gratis maaltijden op school. Daarvoor krijgen ze 9 euro per leerling per week.

item rode kruis

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie