Binnenland
AVROTROS

'Waarom krijg ik hoofdpijn van mijn mondkapje?' Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Waarom krijg ik hoofdpijn van mijn mondkapje?' Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

In het coronaspreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen rondom het virus beantwoord. Bij Stax&Toine worden de kwesties vandaag besproken door onze vaste huisarts Roy Beijaert én door NS-woordvoerder Erik Kroeze. Dit is een selectie uit alle vragen.

Wat als je met de trein reist, en moet overstappen, maar je tweede trein is te vol. Wat dan? (Gerrie)
Woordvoerder Erik Kroeze van NS heeft een helder antwoord. "Het is natuurlijk heel vervelend als je wilt overstappen op een volle trein. Je zult dan de volgende trein moeten nemen. Dat is gewoon het gevolg van de corona-maatregelen. We hopen dat alleen noodzakelijke reizigers de trein nemen, dan zou het weinig moeten voorkomen. Vanaf 1 juni rijden we weer een volledige dienstregeling, maar ook dan kunnen we maar 40 procent van de capaciteit leveren."

Ik zit nu vast in Azerbeidzjan, maar kan binnenkort terug. Moet ik dan twee weken in quarantaine en mag ik mijn kind zien? (Fred)
Huisarts Roy Beijaert: "Volgens mij is de regel nog steeds: na zo’n vlucht moet je twee weken in quarantaine. En dan is het zo’n worsteling: wat doe je met je zoon? Ik neem aan dat jullie na die twee weken ook bij elkaar zouden zitten. Als vader, en niet als dokter, zeg ik: misschien kun je hem gelijk al zien. Maar de kans dat je na zo’n reis iemand besmet, is er wel. Officieel mag je niemand ontmoeten. Quarantaine is quarantaine, maar het is ook je zoon."

Ik droeg een mondkapje, maar kreeg snel hoofdpijn. Hoe kan dat, en wat kan ik eraan doen? (Liesbeth)
"Veel mensen hebben last als ze een mondkapje dragen. Het ademt minder makkelijk, misschien krijg je wat zuurstoftekort bij strakke kapjes. Maar ook door de stress kun je hoofdpijn krijgen. Daarom ben ik ook zo ongerust over wat er in de trein gebeurt. En in feite kun je er niks aan doen", verzucht huisarts Roy Beijaert.

Zijn vegetariërs minder vatbaar voor het corona-virus, omdat de ziekte ook bij dieren is ontstaan? (Winny)
Vegetariërs zijn over het algemeen gezonde mensen. Dan heb je het over levensstijl, en die kan er wel eens voor zorgen dat je minder complicaties dan een fors iemand. Maar het feit dat je geen vlees eet, zorgt er niet voor dat je geen corona kunt krijgen”, legt huisarts Roy Beijaert uit.

Corona kan trombose veroorzaken, blijkt uit onderzoek. Wordt er ook op trombose getest? (Hans)
"Het klopt dat een deel van de mensen die met corona in het ziekenhuis liggen, trombose heeft in de longen", zegt Roy Beijaert. "Maar er wordt nog niet op getest. Je kunt je voorstellen dat mensen die in de huisartsenpraktijk heel erg benauwd zijn. Als iemand op de intensive care terechtkomt, wordt hier ook direct op getest."

Meer vragen? Stel je vragen via de NPO Radio 1 app en hoor je antwoord van maandag tot en met donderdag tussen 15:30 en 16:00 uur terug in het coronaspreekuur van Stax&Toine.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie